Sivut

perjantai 9. toukokuuta 2014

MyFitnessPal – omatunto kännykässä

Latasin joulun jälkeisessä kiristävässä ja ähkyssä olossa puhelimeeni ruokapäiväkirjasovelluksen nimeltä MyFitnessPal (iOS, Android, Windows). Määräsin itseni 1200 kaloria/päivä kurinpalautukseen. Kurinpalautus tehosi ja sovellus jäi enemmän tai vähemmän säännölliseen käyttöön. Ja nyt kiitos jätetään väliin ne "pitääollalempeäitselleen” ja “pitäähyväksyäitsensäsellaisenakuinon” mantrat. Joskus itsensä kovisteleminen onkin mitä suurinta lempeyttä ja riittävän monet hetkittäiset lempeydet voivat kääntyä pidemmällä aikavälillä itsen laiminlyönniksi.


Periaate on seuraava: Lataa sovellus, rekisteröidy palveluun ja ryhdy kirjaamaan ylös mitä syöt. MyFitnessPal on yhteydessä verkossa olevaan tietokantaan, jota käyttäjät täydentävät samalla kun he kirjaavat aterioidensa tietoja. Sieltä löytyvät kohtalaisen hyvin mm. Suomessa myynnissä olevat tuotteet valmiina. Kaupasta ostettavien elintarvikkeiden pakkauksissa kalori- sekä muut ravintoainetiedot ovatkin yleensä hyvin näkyvissä ja niiden osalta tietokannan päivitys on helppoa. Myös suurin osa perusraaka-aineista on tietokannassa mukana, joten harmaita alueita jää enimmäkseen niiltä osin kuin syö ulkona.

Kaloreiden vahtimisesta ollaan montaa mieltä. Jo kaloreiden luotettava laskeminen on vaikeaa, koska ei jokaisen suupalan arvoja voi mitenkään tietää tarkasti. Minun kokemukseni kuitenkin oli, että MyFitnessPal toimii "riittävän hyvin". Tulin tietoisemmaksi siitä, miten paljon ihminen syö sillä tavalla tuosta noin ohimennen: Muutama keksi kulhosta kun ne siinä sattuvat olemaan ja hupsista, tuli parisataa kaloria. Jos liikkuu kohtalaisesti ja yleensäkin haluaa pitää itsensä toimintakykyisenä, on pidettävä huoli siitä, että se mitä syö on kunnollista polttoainetta eikä höttöä. Aterioiden ja välipalojen ylöskirjaaminen muistuttaa tästä.

Toimintakyvyn ylläpitämiseen kuuluu myös se, ettei nälkiinnytä itseään. Nostin päivittäisen kalorimäärän heti kun kurinpalautuskuuri oli tehonnut ja nyt käytän sovellusta lähinnä ruokapäiväkirjan tapaan. MyFitnessPal muuten huomauttaa, mikäli alhainen kaloritaso on käytössä liian pitkään ja kehottaa harkitsemaan sen nostamista.

Kaloritaulukon lisäksi MyFitnessPalissa on painokäyrä sekä mahdollisuus tarkastella syömänsä ruoan koostumusta päivittäisellä ja viikottaisella tasolla. Lisäksi siihen on mahdollista liittää joukko liikuntasovelluksia: Endomondo, Fitbit Tracker, RunKeeper yms. Omaan aktiivirannekkeeseeni liittyvä sovellus ei ole yhteensopiva, mutta voisin halutessani kirjata liikuntamäärät käsin. En tosin pidä järkevänä sellaista, että "ostaisin" liikkumalla luvan syödä enemmän. Sovellukseen liittyy verkkopalvelu, joten tietojaan voi katsella ja muokata myös selaimesta käsin.

Miltään tämän tyyppiseltä sovellukselta ei pidä odottaa äärimmäistä tarkkuutta. Mm. kaikista ruoka-aineista ei taatusti ole syötetty tarkkoja tietoja.  Asetuksista ei myöskään voi tehdä henkilökohtaisia säätöjä ravinnon koostumuksen suhteen vaan mennään vakio-oletuksilla esimerkiksi rasvan, hiilihydraattien ja proteiinin keskinäisestä suhteesta.

***EDIT 16.4.2015 Tätä käydään näemmä lukemassa niin paljon, että on paikallaan lisätä tämä korjaus: säätöjä pystyi tekemään jo artikkelin kirjoitusajankohtana verkkosivulta, jolla en itse tullut juuri koskaan käyneeksi – liikaa mainoksia. Tällä hetkellä myös app on päivitysten myötä kehittynyt, ja halutessaan voi siitä suoraan muuttaa rasvan, hiilareiden ja proteiinin osuuksia. Lisäksi MyFitnessPal ja PolarFlow keskustelevat nykyisin keskenään.***

Laaja tietokanta on osa tällaisen sovelluksen käyttömukavuutta: Koska ruoka-aineita on niin paljon valmiina, ne on helppo saada esille. Jos jokaikisen einespalansa joutuisi naputtelemaan yksityiskohtia myöden, sovellus jäisi luultavasti käyttämättä. Äskettäin tullut päivitys toi käyttöön kivan ominaisuuden: Sovellus seuraa käyttäjän aterioita ja tarjoaa yhteenkuuluviksi havaittuja ruoka-aineita nippuina. Esimerkiksi kaikki aamiaisvariaationi alkavat olla jo hyvin tallessa ja riittää kun ruksailen ruoat, jotka juuri sinä aamuna päätyivät lautaselleni.

Suosittelen ruokapäiväkirjaksi ja piiskaksi kurinpalautuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.