Ei pidä ihmetellä miksi ajanhallintamenetelmä XYZ ei toiminut, vaikka oikein sertifioitu konsultti kävi sen opettamassa. “Miten hallitsisin aikani paremmin” on todennäköisesti ollut väärä kysymys. Kyse ei ole niinkään ajankäytöstä vaan ihmisen vireystasojen vaihtelusta ja keskittymiskyvystä. Ajanhallintamenetelmän kanssa askartelun sijaan pitäisi tehdä kaikkensa, jotta saisi käyttöön enemmän häiriöistä vapaata aikaa. TNW-verkkolehden artikkelin The single biggest reason most entrepreneurs fail in 2014 mukaan meidän olisi syytä opetella poistamaan ympäristöstämme mahdollisimman paljon keskittymistä haittaavia häiriöitä.
Keskittyminen on vasta osa suurempaa kuviota. Perinteinen menetelmäkeskeinen ajanhallinta ei lainkaan huomioi ihmisen vireystilaa ja tunteita, jotka mm. vaikuttavat oman keskittymisen hallintaan. Jos haluaa käyttää aikansa mielekkäästi ja työskennellä tuottavasti, itsensä pitäisi nähdä kokonaisuutena, ei pelkkänä tehtävälistan rastittajana.
Pitäisikö tämän perusteella tehdä se johtopäätös, että ajanhallintamenetelmät ja tuottavuussovellukset ovat täysin turhia? Eivät toki. Menetelmien ja sovellusten arvo on siinä, että ne auttavat pitämään asiat tallessa ja huolehtimaan siitä, että tehtävät tulevat hoidetuiksi ajallaan. Näin mielen kapasiteettia vapautuu muihin asioihin kuin rutiinien muistelemiseen. Ainakin itse näen tuottavuuden siten, että sen tarkoitus on vapauttaa aikaani johonkin mieluisampaan - se voi olla työtä, mutta ei välttämättä sitä. Missään nimessä en ryhdy haalimaan itselleni lisää pieniä rutiinitehtäviä sen vuoksi, että suoriudun entisistä nopeammin.
Kaikenmoiset pimpelipom-häiriöt (äänimerkit) ovat yksi merkittävä ongelma. Moni ei uskalla (?) sulkea ääniä ja näistä ilmoituksista on tullut yksi suurimmista keskittymisen esteistä. Onko meistä siis tullut *pakko olla aina saatavilla'-tyyppejä, joiden oman ajan arvostus on hukassa?
VastaaPoistaAjanhallinnan opastuksessa merkittävä osa tulee olla myös oman ajan varaamistaidon hankinnassa. Allakkaan merkintä 'Varattu' - ja se on todella varattu ihan omalle itselle...
Nimenomaan, oman ajan varaaminen. Se vaikuttaa olevan joillekin vaikeaa, koska oman ajan varaaminen vaatii myös kohtalaisesti assertiivisuutta. Pitää harjoitella sanomaan nätisti ei on minun neuvoni.
VastaaPoista