Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kevyet vaihtoehdot Evernotelle

Viime viikolla julkistettu Google Keep -muistikirjasovellus on jo ehditty nimetä Evernoten kilpailijaksi, mutta nimitys on liioittelua. Paljon pitäisi tapahtua ennenkuin Keep ja Evernote kisaavat edes samassa sarjassa. Sen sijaan jos haetaan Evernotelle kevyempää ja yksinkertaisempaa korvaajaa, Keepistä saattaa tulla varteenotettava vaihtoehto.

Google Keep-verkkoversiota pääsee kokeilemaan osoitteessa https://drive.google.com/keep/ ja Android-puhelimen (käyttöjärjestelmä 4.0 tai uudempi) omistaja voi ladata myös mobiilisovelluksen. Katsomieni videoiden perusteella puhelinversio on monipuolisempi ja ulkoasultaan jännittävämpi kuin selainversio. Itse pääsen käyttämään vain viimeksi mainittua, joka on hyvin yksinkertainen. Muistiinpanoon voi ladata kuvan, luoda tehtäväluettelon, muuttaa muistiinpanon yläreunan värin ja arkistoida vanhat muistiinpanot – näilläkin ominaisuuksilla pärjää kyllä, jos käyttö on pienimuotoista. Google Keepin sanotaan olevan integroitu Google Driveen, mutta ainakaan toistaiseksi en ole huomannut mitään tähän viittaavaa. Ilmeisesti  ominaisuuksia tipahtelee käyttäjille vähän kerrallaan.


Annetaan kuitenkin aikaa ja odotetaan miten kehitystyö etenee. Minun kannaltani seuraava merkittävä etappi on tietenkin Keepin ilmestyminen oman puhelinmallini sovellusvalikoimaan. On joka tapauksessa erinomainen asia, että näitä kevyempiä muistikirjasovelluksia ilmaantuu, sillä moni pitää Evernotea liian monimutkaisena.

Tähän saakka olen suositellut Evernotea kevyempää työkalua etsiville iOS-käyttäjille Simplenote-nimistä sovellusta. Maksuton käyttäjätili pakottaa katselemaan mainoksia, mutta halutessaan niistä pääsee eroon muuttamalla tilinsä Premium-tiliksi parin dollarin kuukausimaksulla. Premium-version mukana saa myös lisäominaisuuksia kuten esimerkiksi synkronoinnin Dropboxiin, ja laajemman varmuuskopiointiturvan.

Myös Simplenotessa muistiinpanoon voidaan liittää tunnisteita, mutta Evernoten muistikirjoja vastaavia kansioita ei ole. Sovelluksessa on toiminto, joka sallii tärkeän muistiinpanon ”kiinnittämisen” (Pinned to Top), tällainen näytetään listassa ylimmäisenä. Evernotessahan sama saatiin aikaan käyttämällä tunnisteita, joiden ensimmäinen merkki on erikoismerkki. Synkronointi mobiilisovelluksen ja selainversion välillä tapahtuu heti. Simplenoten mukava puoli on myös versiohistoria.

Simplenoten ratkaisu muistiinpanojen jakamiseksi on näppärä: Käytä muistiinpanon tunnisteena sen henkilön sähköpostiosoitetta, jonka haluat pääsevän muokkaamaan tekemääsi muistiinpanoa. Lähetä muistiinpano kaverillesi sähköpostilla ja hän pääsee lisäämään tekstiä muistiinpanoon riippumatta siitä onko hänellä Simplenote-tiliä vai ei.

Sähköiset muistikirjat kiinnostavat yhä useampia, eikä mikään ihme, sillä suuri osa käsittelemästämme tiedostakin on digitaalista. Tallennamme joko linkkejä tai teemme muistiinpanoja, joita käytämme edelleen sähköisesti muokattavissa ja jaeltavissa dokumenteissa. On aika järkeenkäypää, että tieto tallennetaan siinä formaatissa, jossa sen jatkokäsittely ja käyttö ovat vaivattominta.

Muistikirjavaihtoehdoista meillä ei pulaa ole. Jos parhaillaan etsit itsellesi sopivaa muistikirjaa, vilkaise minkä vaikutuksen sinuun tekevät mm. Springpad tai Pocket, jotka eivät tosin ole enää kevyimmästä päästä. Ja sille, joka tekee töitä Microsoft SkyDrivea hyödyntävässä tiimissä, suosittelen tietenkin OneNotea.

Tästäkin blogista löydät useita postauksia tunnisteilla Evernote ja Onenote.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.