Sivut

maanantai 21. tammikuuta 2013

Opi ja työskentele verkossa lähti taittoon

Tipautin kirjan materiaalin eilisiltana taittajaa varten Dropbox-kansioon kolme viikkoa sovitusta deadlinesta myöhässä. Syitä ja selityksiä voisi tietysti ladella, mutta jääköön nyt. Tämmöistä se välillä on.

Kirjan 10 päälukua ingresseineen on lueteltu alla. Jokainen luku on itsenäinen kokonaisuus ja jakaantuu  edelleen pienempiin alalukuihin. Nimiin ja johdantoteksteihin tulee mahdollisesti muutoksia, itsekin huomasin jo heti tässä pari kohtaa, jotka haluan korjata. Kuva kannesta olisi ollut kiva, mutta sitä nyt ei ollut saatavilla -  takakansitekstikin on vielä kesken.

LUKU 1 Tiedosta ja osaamisesta

Tiedon määrän lisääntymistä näkee kuvattavan mm. tietotsunamina, tiedon hyökyaaltona tai esimerkiksi tietovyörynä. Näistä sanavalinnoista tulee mieleen, että niiden käyttäjä kokee olevansa pääsemättömissä tiedon määrän kanssa. Mieluummin rinnastaisin verkossa liikkujan leikkisään delfiiniin, joka sukeltelee informaatiomeressä. Välillä liidetään veden pintaa pitkin ja sitten sukelletaan syvempiin vesiin.

LUKU 2 Nettifiksuus

Verkkopalveluiden aktiivikäyttäjä tarvitsee nettifiksuutta, joka on sopiva sekoitus sekä teknistä tietoturvaa että käyttäytymistä, jolla ei aseta itseään ja tietojaan alttiiksi turhille riskeille.

LUKU 3 Miltä näytän?

Kun tietoturva on kunnossa, on aika luoda katsaus siihen minkä vaikutelman annat itsestäsi verkossa. Verkkoläsnäolo ei ole yhdentekevä asia, sillä maine verkossa on pysyvämpi kuin työpaikat ja yritykset.

LUKU 4 Hakukonehaku

Tehokkaaseen tiedon hakemiseen tarvitaan paljon muutakin kuin hakusanan kirjoittaminen selaimen hakukenttään. Internet on mahtava tietovarasto, mutta hyödyllisen tiedon kaivaminen sieltä esiin vaatii suunnitelmallisuutta ja tietoista työtä sekä myös sattumanvaraisuuden sietämistä.

LUKU 5 Sosiaalinen tiedonhaku

Sosiaalinen tiedonhaku täydentää hakukonehakua. Se perustuu tiedonhakijan omien verkostojen toimintaan internetissä. Sosiaalisen haun perusajatus on, että joku, jonka tunnen, on varmasti jo etsinyt sellaista tietoa, jota juuri nyt tarvitsisin.

LUKU 6 Hukattu linkki on hyödytön linkki

Ideoista ja tiedosta ei ole mitään apua, elleivät ne löydy silloin kun niitä tarvitsee.

LUKU 7 Digitaalinen muistikirja

Digitaalinen muistikirja päihittää PostIt-laput ja irralliset lippuset. Uudet muistiinpanovälineet kulkevat siellä missä sinäkin ja vievät vähemmän tilaa. Asiat myös löytyvät helpommin.

LUKU 8 Tiedon jakaminen

Sosiaalisen tiedonhaun laadun ja jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että ihmiset myös jakavat tietoa. Tässä luvussa tarkastelemme tiedon jakamista avoimissa verkostoissa. Onko hullun hommaa jakaa tietoa, kun ei siitä edes makseta?

Luku 9 Toimisto pilven päällä

Pilven päälle sijoitettu toimisto tarkoittaa työympäristöä, jossa työskennelläkseen ei välttämättä tarvitse kuin selaimen. Pilvipalveluna on saatavilla edullisia ja jopa maksuttomia työvälineitä, joiden avulla virtuaalitoimiston pystytys käy nopeasti ja vaivattomasti.

LUKU 10 Ajankäyttö ja itsensä johtaminen

Päämäärätön ajelehtiminen keskellä verkon virikevirtoja on tila, johon pitäisi varoa joutumasta. Verkko palvelee parhaiten niitä, jotka ovat oppineet huolehtimaan keskittymiskyvystään ja oman huomionsa suuntaamisesta.

Ei kommentteja: