Sitten astui näyttämölle Facebookin Edge Rank ja ryhtyi tuomaan käyttäjälle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä. Tämä on siis Facebookin väittämä. Statuspäivitysten näkyvyyttä säädellään jotakuinkin seuraavin periaattein:
- Sisältö vaikuttaa statuspäivityksen painoarvoon siten, että kuvat ja videot saavat suuremman painoarvon kuin pelkkä teksti.
- Suosittu sisältö on etusijalla ja suosituimmuus taas perustuu kommentteihin, tykkäyksiin ja jakoihin. Kommentti lasketaan arvokkaammaksi kuin pelkkä tykkäys.
- Reagointiaika on ratkaiseva. Ellei sisältö tuota reaktioita tietyn ajan sisällä, se lakkaa näkymästä viestivirrassa.
- Aikaisempi vuorovaikutus tietyn käyttäjän kanssa vaikuttaa siihen, näkyvätkö hänen viestinsä.
Kuulostaa hyvältä, mutta käytännössä systeemi on suunniteltu palvelemaan markkinointia ja myyntiä. Monipuolisen tiedonsaannin kannalta Facebook on lasketellut alamäkeä. Määrä ja pöhinä kun ei aina ole sama kuin laatu. Toki fiksu verkosto auttaa seulomaan esiin hyvää sisältöä ja kiitokset omalle verkostolleni kaikesta kiinnostavasta, jota olen saanut lukeakseni. Mutta jostakin syystä omissa Facebook-kavereissa on minimaalisen vähän vaikkapa Microsoft Office tai Mindjet-uutisia seuraavia (tai jakavia) ihmisiä, joten Facebook-verkoston kautta en saa noista aiheista uutta tietoa vaikka se olisi minulle tärkeää. Voin toki seurata ohjelmatalojen sivuja, mutta koska en ole hoksannut peukuttaa tarpeeksi niiden päivityksiä eli en ole ollut aktiivisessa vuorovaikutuksessa niiden kanssa, sisältö tahtoo hävitä viestivirrasta. Onkin paljon helpompaa seurata esimerkiksi Office 2013 kehittäjien blogia RSS-syötteen varassa tai seurata keskustelua LinkedIn-ryhmissä.
Moni hyvä blogi on muuten kokenut saman kohtalon: Tässä välillä pystyin seuraamaan niitä Facebookin välityksellä, mutta en enää. Olisi pitänyt peukutella enemmän. Ehkä Edge Rank opettaa meidät lopultakin suodattamaan. Pitää tykätä vain siitä, mistä oikeasti tykkää ja on kiinnostunut, jotta saa lisää samanlaista. Tässä mielessä Facebook muistuttaa iPadin älykästä Zite-lukijaa. Ja onhan tarjolla ollut monenlaisia ratkaisuehdotuksia siihen, miten pitää oman viestivirtansa sellaisena kuin haluaa – näkyvissä olisivat myös harvemmin päivittävät ja hiljaisemmat kaverit, joiden sisältö ei laajoja kansanjoukkoja villitse mutta inspiroi minua. Ilmeisesti pitäisi jaksaa käydä joka sivulla erikseen askartelemassa määritysten kanssa, mutta kenellä sellaiseen on aikaa. Sitäpaitsi minusta vaikuttaa siltä, ettei se askartelu auta kuin hetken vai olenko väärässä?
Onneksi on vaihtoehtoja. Hyvien tyyppien ScoopIt- ja Paper.li-sivut. Ja se syötteenlukija! Minulle RSS ei ole museotavaraa. Syötteenlukija on viritelty uudelleen käyttöön. Macillekin löytyi syötteenlukija, jonka nimi on Cappucino. Söpöä!
4 kommenttia:
Olen tiukasti pysytellyt RSS-syötteiden parissa sekä työ- että harrastuspuolella, vaikka monesti tuleekin samaa sisältöä vastaan sosiaalisen median kautta. Kyllä se Google Reader vaan auttaa mua olemaan harhailematta esimerkiksi töihin liittyvistä uutisista ja blogauksista muualle, ja siten vaikuttaa pelkästään positiivisesti mun ajanhallintaan.
Mielestäni sosiaalisen suosittelun kautta törmää kivasti tuoreisiin ja raikkaisiin (myös ihan hyödyllisiinkin) sisältöihin. Syötteenlukija sen sijaan on järeä tehotyökalu, jolla seurataan tärkeitä lähteitä ja itse räätälöityjä täsmäsisältöjä. En luopuisi siitä sitten millään :)
Mulle Google Reader on aina ollut tärkeä ja nyt kun sain Feedly aplikaation iPad:iin ja iPhone:en, muuttui lukunautinto entistä paremmaksi. Muistuttaa Zite:a ja Flipboard:ia. Jakaminen on kanssa helppoa kaikilla näillä sovelluksilla.
Kiitos hyvistä kommenteista. Mukava havaita ettei ole yksin syötteenlukijansa kanssa. Kuten Jussi sanoo, tarvitsemme sattumahdollisuuksia, mutta oma räätälöity sisältökin on arvokasta. Minulla on myös ajankäytön suhteen samanlaisia kokemuksia kuin Hannalla. Kun syötteenlukija on auki, silloin on fokusoitunut paremmin "omaan juttuunsa" eikä ole niin helposti houkutusten vietävissä.
Terolta sainkin vinkin kokeilla uutta iPad-softaa. Olen kyllä onneton tässä suhteessa: Työtehoani syö aika lailla into kokeilla uusi sovelluksia vaan minkäs teet kun se on myös osa työtäni :)
Lähetä kommentti