Sivut

torstai 16. elokuuta 2012

Microsoft Office 2013 on jo täällä, ainakin testattavana

Oli suuri kiusaus yllättää ensimmäisen loman jälkeisen blogipostaukseni aiheella, mutta pysytään nyt tässä, josta kaikki kuitenkin arvasivat minun kirjoittavan. Microsoft Office 2013 -testiversiohan on ollut vapaasti asennettavissa jo heinäkuun puolesta välistä lähtien.

Paketin voi ujuttaa Windows seiskaan tai hakea käyttöjärjestelmäksi Windows 8 Release Preview -version, jonka kaveriksi uusi Office selvästikin on suunniteltu.  Itse päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, josta seurasi helpoin tekemäni käyttöjärjestelmäasennus ikinä. Tämä siitäkin huolimatta, että toimin toisin kuin oikeaoppisesti pitäisi ja asensin kasin testikäyttöön ottamassani koneessa olleen Windows Vistan päälle! Microsoft suosittaa asentamaan Officen testiversion virtuaaliympäristöön tai sitten erikseen testikäyttöön pyhitettyyn koneeseen. Olen ihan samaa mieltä. Testiversio ja tuotantokäytössä oleva tietokone on kehno yhdistelmä.

Jos Windows kasin asennus sekä kiehtoo että kauhistuttaa, tässä pari linkkiä avuksi: Ensimmäinen neuvoo, miten tehdään boottaava asennusväline ja toisessa on tarkat kohta-kohdalta -ohjeet päivitysasennuksen varalle.

Windows 8 -version opetteluun on muuten hyvä varata vähän aikaa. Minä edustan koulukuntaa, jonka mukaan tosinainen ei ohjeita lue ennenkuin savu tupruaa. Nyt olisi kannattanut luopua tuosta tavasta, uskokaa pois!

Asennus suoraan pilvestä

Sitten Officeen, jonka asennuksen voi käynnistää testiversion viralliselta sivulta CTR-prosessina (Click to Run). Oma valintani oli Small Business -versio, jota varten ohjattiin ensin luomaan Microsoft Office 365 -tili. Tämän jälkeen paikalliset desktop-sovellukset pääsi asentamaan suoraan verkosta. Asennukseen yhdelle tietokoneelle tilinluonteineen kaikkineen meni noin tunti 8M/1M:n yhteydellä koneen ollessa verkkopiuhassa kiinni. Asennuksesta eniten aikaa söi työvaihe, joka alkoi ilmoituksella “please stay online as we make some finishing touches”. Tämä viimeinen viilaus vei kolme varttia, mutta sen jälkeen: Caramba!

Nähtävästi asennuspaketin voisi myös ladata oman tietokoneen kansioon ja asentaa se perinteiseen tapaan. Tästä kerrotaan Geeteshin  kirjoittamassa artikkelissa Step-by-Step-Install of the Office 2013 MSI Download.

Pelkistetty käyttöliittymä miellyttää silmää


Kuten kuvasta näkyy, ohjelmien valintanauha on hengissä (klikkaa kuva suuremmaksi). Käyttöliittymää on muutenkin ehostettu kevyesti ja pidän kovasti tästä latuskaisesta uudesta lookista. Yksittäisten ohjelmien sisällä on tietenkin vanhemmista versioista tuttuja toimintoja, mutta uuttakin löytyy. Mm. levyllä oleva pdf-tiedosto näkyy Avaa-ikkunassa Word-dokumenttina. Se myös aukeaa tekstinkäsittelyohjelmaan, jossa sitä voi editoida. Tarvitaan tosin muutaman dokumentin verran enemmän kokemusta, ennenkuin suostun sanomaan miten mutkattomasti muunnokset toimivat. Entä mitä mahtavatkaan tehdä Excelin PowerView tai Flash Fill....

Vahva verkkointegraatio ja sosiaalisuus

Monipaikkainen työ yleistyy ja tarvitaan joustavia työvälineitä ja -ympäristöjä. Jokainen työvälinesovellus onkin integroitu tiiviisti verkkoon, oletustallennussijaintina on käyttäjän oma SkyDrive.

Office on nyt sosiaalinen” hokemaa kuulee ja näkee kyllästymiseen saakka. Irvistän häijysti aina kuullessani tuota, sillä Officehan on vasta pelkkä ympäristö. Tarvitaan käyttäjät, jotka toiminnallaan tekevät siitä sosiaalisen tai mitä ikinä ympäristön halutaankin olevan. Uusi Office kyllä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet työskentelytapoihin, jollaisiin monet ovat jo ehtineet tottua verkon yhteisöpalveluissa. Tämä muuten tarkoittaa myös sitä, että siirtymäkoulutuksissa mukana olevien kouluttajienkin on ymmärrettävä mitä yhteisöllinen työskentely käytännössä merkitsee. Ainakaan järjestelmiä ei voi syyttää siitä, ettei tietoa saisi liikkumaan sinne missä sitä tarvitaan. Yhteisöllisten työskentelytapojen toteutuminen työpaikoilla on enää asenteista ja tahdosta kiinni, joiden muuttamisessa voikin olla suurempi työ kuin uudenlaisen työympäristön pystyttämisessä.

2 kommenttia:

  1. Saitkohan selville näitä:
    -Onnistuuko Office 365:lla yhteiskirjoittaminen siten, että monta kirjoittajaa näkee reaaliaikaisesti toisen tuottaman tekstin samalla dokumentilla mitä on itse muokkaamassa?
    -Voiko dokumentin jakaa myös organisaation ulkopuolisten kanssa?
    -Kuinka muuten vertaisit Google Docsiin yhteistyövälineenä?
    -Entäs käyttö (käytettävyys) iPhonella ja iPadillä?
    -Toimiiko SmartArt-kaaviot myös pilvestä?

    VastaaPoista
  2. Moi Kristiina,
    365-ympäristössä yhteiskirjoittaminen onnistui jo edellisen version aikana ja dokumentin voi jakaa vähintään luettavaksi muille linkin välityksellä
    En suoralta kädeltä suostu laittamaan paremmusjärjestykseen Google Drive -ympäristöä ja 365-ympäristöä. Pitäisi tietää tarkemmin käyttökonteksti, mutta jos muuten käytetään Office-paketin sovelluksia niin 365 on varmasti järkevä valinta.
    Seuraavan Office-version iPhone- ja iPad-sovelluksista ei tällä hetkellä muuta tietoa kuin päivittäin vaihtelevat huhut. Kuluttajapuolen ilmaisesta SkyDrivesta on saatavilla iPad-versio, mitä optimistinen voisi kenties pitää suuntaa-antavana merkkinä.
    SmartArt-kaaviota voi katsella pilvisovelluksella, ei nähtävästi muokata (tosin nythän on 2013-versio vasta betavaiheessa).

    VastaaPoista

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.