Sivut

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Tieto tekee foliohatun tarpeettomaksi

Säntäsitkö ottamaan Googlen hakuhistorian pois käytöstä kun “kaikki” niin sanoivat? Entä olitko koskaan tutkinut mitä se tekee? Entä jos tutustuisit Googlen hakuhistoriaan? Se tekee nimittäin muutakin kuin pelkästään ohjaa näytöllesi paremmin kohdennettuja mainoksia. Tosin ns. kohdennus tuottaa hyvin usein tahatonta tilannekomiikkaa, mitä pidän aika lohdullisena: Ihan kaikkea ne eivät sentään minusta tiedä.


Mutta nyt hakuhistorian pariin: Kirjaudu Google-tilillesi, mene asetuksiin ja etsiydy kohtaan Tuotteet (Products). Etsi verkkohistorian kuvake ja napsauta. Käytössä oleva verkkohistoria tallentaa tekemäsi haut ja voit selata niitä taaksepäin niin pitkälle kuin tallennus on ollut käytössä. Historialistassa ovat näkyvissä haun aikatiedot ja hakusanat sekä sivut, joilla kävit haun jälkeen. Mistä olitkaan kiinnostunut esimerkiksi vuosi sitten? Tämä tieto löytyy hakuhistoriasta mikäli tallennuksessa ei ole ollut taukoja. Historian avulla voi löytää sen tarpeelliseksi osoittautuneen sivun, jota ei tullut tallentaneeksi kirjanmerkkeihin, Evernoteen, OneNoteen, Diigoon, Instapaperiin tai mihin ikinä linkkejäsi tallennatkaan. Itse olen usein turvautunut hakuhistoriaan tällä tavoin.

Kalenteri näyttää visuaalisessa muodossa verkkoaktiivisuutesi. Mitä tummempi sininen, sitä enemmän toimintaa.

Sivun vasemmassa laidassa on sisältökohteiden lista ja voit hakea näkyviin vaikka kuvatiedostojen hakuhistorian. Kokeile myös kohtaa Trendit.

Jos käytät Google-kirjanmerkkejä, voit tallentaa sinne sivun napsauttamalla sivun nimen vieressä oikealla olevaa tähtikuvaketta. Kirjanmerkkejä voit tarkastella hakuhistoriasivulta valitsemalla Kirjanmerkit (Bookmarks), mutta kätevämminhän ne saa käyttöönsä esimerkiksi iGoogle-sivulle lisätyn vimpaimen avulla.

Milloin tahansa voit keskeyttää hakuhistorian tallennuksen Keskeytä tilastointi -napilla, poistaa haluamasi kohdan luettelosta (valintamerkki ruutuun ja Poista) tai tyhjentää koko hakuhistorian (Poista koko verkkohistoria).

Tunnustan joskus pohtineeni missä määrin on hyväksi, että hakukone näyttää minulle sisältöä sen mukaan mitä olen ennenkin katsellut. Onko jokin piste, jonka jälkeen tämä avuliaisuus alkaa tyhmistää ihmistä? Entä mistä tiedän millä mallilla yhteiskuntamme makaa viiden vuoden päästä? Millaiset mitat vainoharhaisuus voisi saada? Tosin arvelen, että verkkokäyttäytymisen seuraamisen sijaan meitä ryhdyttäisiin lähinnä rajoittamaan.

Selaimella on oma historia 
Huomaa myös, että Googlen hakuhistoria on eri asia kuin selaimen oma hakuhistoria, johon pääset käsiksi selaimesi valikoista. Chromessa reitti löytyy jakoavainkuvakkeen avaamasta valikosta kohdasta Historia. Selaimen hakuhistoria on selainkohtainen ja konekohtainen. Googlen hakuhistoria seuraa hakuja selaimesta ja päätelaitteesta riippumattta mikäli olet kirjautuneena Googleen niitä tehdessäsi.

Hups, jäiköhän Google-tili auki
Iskeekö joskus epäilys: Jäikö vieraalta tietokoneelta Google-istunto auki? Minulle on käynyt pari kertaa niin koulutuksen jälkeen. Tosin käytän koulutuksessa erillistä demotiliä, mutta ei sitäkään pidä kenen tahansa päästä peukaloimaan. Avoimet Google-istunnot voi tarkistaa ja sulkea: Selaa Gmail-ikkuna aivan alas ja etsi oikealta alhaalta kohta Tiedot. Kuvassa kerrotaan, että olen sisäänkirjautuneena yhdessä muussa sijainnissa ja tässä tapauksessa on kyseessä iPad.



Kun napsautat Tiedot-kohtaa, saat näkyviin enemmän yksityiskohtia istunnoistasi. Se, mitä sinun kannattaa seurata on IP-osoitteen sarake. Näin neuvoo Googlen oma ohje:
“Jos kirjaudut yleensä Gmailiin tietyltä tietokoneelta, IP-osoitteen pitäisi olla sama tai alkaa samoilla numeroilla (esim. 172.16.xx.xx). Jos huomaat IP-osoitteen, joka eroaa huomattavasti tavallisesta IP-osoitteestasi, tämä voi tarkoittaa joko sitä, että olet lähiaikoina käyttänyt sähköpostiasi toisesta paikasta, tai sitä, että joku muu on käyttänyt sähköpostiasi.”
Jos listassa näkyy ylimääräinen avoin istunto, voit sulkea istunnon tästä samasta ikkunasta. Jos istunnon tiedot näyttävät epäilyttäviltä, kannattaa vaihtaa myös salasana ja seurata tilannetta tämän jälkeen muutamana päivänä.

2 kommenttia:

  1. Jee, hyvä ja asiallinen kirjoitus aiheesta, josta ehdin jo blogsuttaa itsekin (http://happamiasanoikettu.blogspot.com/2012/02/tunne-googlesi.html) . Tietoturva-asioissa ei tietenkään kannata olla turhan sinisilmäinen, mutta toisaalta asioihin perehtyminen voittaa aina hysterian.

    VastaaPoista
  2. Hysteria vain myy paremmin iltapäivälehtiä :) Asiallinen valistus ei ole mediaseksikästä.

    VastaaPoista

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.