Sivut

maanantai 5. syyskuuta 2011

Täällä on tämmöinen OneNote, mikä se on?


OneNote on digitaalinen muistikirja ja se on käytettävissäsi mikäli sinulla on Microsoft Office 2010 -ohjelmistopaketti. Aikaisemmin OneNote sisältyi vain laajimpiin Office-kokonaisuuksiin, mutta versiossa 2010 se mukana jo Office Home ja Student -kokoonpanoissa. Käytännössä se on siis Office-pakettien vakiosovellus.


OneNote kelpuuttaa monenlaista sisältöä: Voit lisätä siihen kuvia, linkkejä, tekstiä leikepöydältä ja tietysti näppäimistöltä kirjoittamalla, ääni- ja videotiedostoja tiedostona ja suoraan muistikirjaan nauhoittaen sekä kokonaisia Office-asiakirjoja liitteen tapaan sekä ns. tiedostotulosteena. Muistikirjassa on myös työkalut, joilla voi piirtää, laatia taulukoita ja tuoda kuvia skannerista. Kätevä ominaisuus on, että muistikirjan hakutoiminnot osaavat lukea erilaisten tiedostomuotojen sisältöä. Ainakin kuvatiedostojen osalta tämä toimii erinomaisesti. Haun äänitiedostosta luvataan niin ikään olevan mahdollista, mutta tekemäni testaukset ovat jättäneet tässä suhteessa toivomisen varaa - ehkä olisi kannattanut käyttää kunnollista mikrofonia eikä huhuilla epämääräisesti jonnekin koneeseen sisäänrakennetun mikrofonin oletettuun suuntaan.

Itse huomaan tekstinkäsittelyohjelman käytön vähentyneen sen jälkeen kun ryhdyin OneNoten aktiivikäyttäjäksi. Aikaisemmin kaikenlaisten muistiinpanojen ja suunnitelmien kirjoittaminen tarkoitti tekstinkäsittelyohjelman avaamista, mutta nykyisin tuntuu luontevammalta avata OneNote. Mm. luonnoksiin liittyvien linkkien ja irrallisten tiedostojen liittäminen muistiinpanoihin onnistuu paljon joustavammin kuin Wordilla. OneNote-luonnoksen voi muuten tallentaa suoraan Word-asiakirjaksi ja vastaavasti Word-asiakirjaan voi linkittää OneNote-muistiinpanoja. Lisäksi Outlookista on mahdollista lähettää sähköpostiviestin sisältö muistikirjan sivuksi ja OneNoten ollessa suljettuna Windowsin tehtäväpalkissa olevalla kuvakkeella voi laatia sivuhuomautuksia eli eräänlaisia pikamuistiinpanoja. Ne jäävät odottamaan ja ohjelman seuraavalla avauskerralla voit sijoittaa ne asianmukaiseen muistikirjan kohtaan lopullisiksi muistiinpanoiksi.

Jos käytät Office Web Apps -sovelluksia vaikkapa Windows Skydriven kautta tai esimerkiksi osana Office 365 -palvelua, muistikirjaan on mahdollista päästä käsiksi eri laitteilla ja muistiinpanoja voidaan myös jakaa muiden käyttäjien kanssa. Usean tietokoneen loukussa elävänä arvostan näitä mahdollisuuksia.

Suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan!  

PS Vielä muistutus toiseen aiheeseen liittyen: Nettikahvilla Facebookissa -koulutuksen viimeinen ilmoittautumispäivähän on 8.9. eli tämän viikon torstai. Vielä ehtii mukaan!

Ei kommentteja: