Sivut

tiistai 16. elokuuta 2011

Appseilla mielenrauhaa ja rentoa oloa?


Hyvinvointi on sana, jolla myydään tai kuvitellaan voitavan myydä lähes mitä tahansa. Toisaalta ihminen on kokonaisuus, joten emme luultavasti tiedä mikä kaikki hyvinvointiimme lopulta vaikuttaakaan. Hyvinvoinnin edistämiseen, mittaamiseen ja tuottamiseen on olemassa tietenkin lukuisia tietokonesovelluksia. Hakusanoilla kuten stress management, relaxation, meditation, fitness, diet, sport jne. App Store vyöryttää näkyville monenkirjavan valikoiman iPhone- ja iPad-appseja. Periaatteessa en mahdottomasti usko sovelluksen muuttavan esimerkiksi sohvaperunaa aktiiviliikkujaksi vaan siihen tarvitaan omaehtoinen motivaatio. Sovellukset voivat olla kuitenkin hauskoja ja mielenkiintoisia, jokunen niistä jopa hyödyllinen.

Kokeilujen jälkeen käyttööni on jäänyt 3 sovellusta - siis murto-osa tarjonnasta. Olen joogannut n. 7 vuotta ja tie on vienyt hathajoogasta astanga/voimajoogan kautta Iyengar-joogaan. Käyn ohjatuilla tunneilla kerran viikossa, lisäksi osallistun toisinaan viikonloppuintensiiveihin yms., mutta keskeinen osa joogaa on oma harjoitus. Yoga Journal -lehden sovellus iPractice (2,39 €) sisältää 15 itsenäisesti tehtävää harjoituskokonaisuutta, joihin saa joko ääni- tai tekstiohjeet (englanniksi) sekä halutessaan taustamusiikin. En käytä sovellusta oikeastaan koskaan sellaisenaan, mutta iPractice toimii pohjana, jonka voi laajentaa pidemmäksi harjoitukseksi. Kun on vähän aikaa, lyhyehkö valmissarja toimii myös sellaisenaan.  Kokonaisuudet on luokiteltu kolmelle tasolle, mutta vaikka iPractice-sovelluksessa on ns. aloittelijataso, se ei tarkoita sitä, että iPhone korvaisi hyvän joogaopettajan. Takana on hyvä olla jonkin verran kokemusta ohjatuilta joogatunneilta, jotta tietää esimerkiksi miten siirtyä liikkeestä toiseen, miten soveltaa asanaa ellei sitä pysty tekemään aivan sellaisenaan, tehdäänkö kahden asanan välillä mahdollisesti vinyasa yms.

Jooga on tuonut kuvioihini myös meditaation. Equanimity on meditaatiosovellus, jonka maksuton versio on käytännössä yksinkertainen ajastin. Se helpottaa hiljaa istumista ilman tarvetta vilkuilla kelloa. Ajastimen käynnistyessä kajahtaa miellyttävä kellonsoitto, samaten silloin kun säädetty aika on kulunut loppuun. Maksamalla saisi käyttöönsä muistutusviestejä ja tilastoja. Meditaatio näyttää olevan nyt jonkinlainen muotijuttu, mutta pelkästään muodin perässä juokseminen voi tuottaa pettymyksen: Meditaatiossa jo alkuun pääseminen vaatii kohtalaisesti työtä ja toisinaan myös suoranaisen epämukavuuden sietämistä.

Rentoutussovellus aSleep Classic (0,79 €) on auttanut mm. satunnaisten unensaantivaikeuksien yllättäessä. Appsin rauhallinen ja neutraali äänimaisema häivyttää taustamelua silloin, kun musiikki tuntuu liian intensiiviseltä. Olen onnistuneesti häivyttänyt tietoisuudestani mm. hotellin sisäpihalla kalisevan lumitraktorin tai junavaunussa kaakattavan seurueen. Vastaavia sovelluksia on paljon, myös maksuttomina, mutta jostakin syystä  rentoutumiseen tarkoitetun appsin reunassa näkyvä pokerimainos tuntuu olevan väärässä paikassa, joten vajaa euro sen poistamisesta on vähän.

Käyttämissäni sovelluksissa ei sitten ole yhtään mitään sosiaalista elementtiä! Ne eivät kerro kavereille Facebookissa tai Twitterissä, että tulipahan tehdyksi jotakin. Ilmeisesti urheilusovellusten kuten Endomondo ja Heiaheia suosio perustuu samaan kuin kaveriporukan tuki muutenkin: Jos oma motivaatio notkahtaa, kaverit kannustavat tai kilpailuvietti saa häpeämään vetelehtimistä. En ole itse koskaan käyttänyt kumpaakaan em. sovelluksista ja niiden tilapäivitykset koen lähinnä roskana, mutta kokeile saisitko pääni käännettyä hyvällä kommentilla. Samaten kiinnostaisi lukea Sleep Cycle -sovelluksen käyttäjien kokemuksista.

9 kommenttia:

Hale O. kirjoitti...

Olet oikeassa, applikaatiot eivät ole avain onneen. Kaikki lähtee omasta motivaatiosta. Toisaalta itse havaitsin sen, että appsit auttavat ylläpitämään herännyttä motivaatiota. Syksyllä lenkkeilin melko paljon Sprint GPS:n tahtiin, tykkäsin siitä että ohjelma antaa dataa lenkistäni, piirtää sen kartalle, mahdollistaa valokuvien napsimisen ja täggäämisen lenkkikarttaan ja linkittää vielä musiikin samaan syssyyn.

Toisaalta suomalainen Sieniopas on kyllä ihan tuonut oikeata motivaatiota sienien poimintaan. On hirvittävän paljon kätsympää hakea sieni aplikaation avulla kuin selata metsässä likaisin sormin sienikirjaa ja yrittää löytää sieltä täsmäävä kuva :)


Ja sitten ammatillinen kysymys. Tykkäsin tuosta kunkin postauksen perässä olevasta palaute-osiostasi. Millä vermeellä se on tehty?

kasbach kirjoitti...

Sleep Cycleä olen näemmä käytellyt nyt parinsadan yön ajan. En varsinaisesti tiedä miten luotettavia nuo käyrät ovat – että kertovatko todella, mikä univaihe milloinkin on ollut menossa – mutta kyllä niistä jotain kuvaa saa siitä, miten rauhallisesti/ttomasti on tullut nukuttua.

Lisäksi siinä on herätys sellainen, joka hellävaraisesti kutsuskelee höyhensaarilta silloin, kun uni on muutenkin keveimmillään – ilman että sydän hyppäisi kurkkuun joka kerta kun pärähtää soimaan...

Testailin jotain toistakin vastaavaa appsia, mutta Sleep Cycle on lopulta se, johon olen päätynyt.

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos kommenteista. Sieniopasta en ole kokeillut, mutta vastaavanlainen oli Lintukirja, josta kovin tykkäsin. Valitettavasti en löytänyt sitä enää App Storesta kun jouduin pistämään puhelimeni keväällä sileäksi ja hakemaan osan sovelluksista uudestaan.

Tuon palauteosion saa blogitekstin asetuksista. Mene samaan näkymään, jossa yleensä lisäät sivupalkin vimpaimia niin näet Blogitekstit-laatikon. Siitä tulee Pääsivun asetukset -ikkuna, jossa on muokattava kohta "Palaute".

outi.lammi kirjoitti...

Kasbachin kommentti tipahti näemmä taas tuohon väliin, vaikka olin jo ehtinyt vastata Halelle, mutta ei kai haittaa: Sleep Cyclessa houkuttaisi nimenomaan se lupaus, että se herättäisi mahdollisesti sopivassa kohden unisykliä.

Hale O. kirjoitti...

Kiitos vinkistä :)

Timo Kantola kirjoitti...

Endomondo ja Sports Tracker sekä HeiaHeia on minulla enemmän tai vähemmän aktiivisessa käytössä. Aloitin Endomondolla, mutta olen siirtymässä Sports Trackerin käyttöön. On kätevää kun saa juoksu- ja pyöräilylenkkinsä talteen ja vielä lenkin aikana valokuvatkin kartalle reitin varrelle. Jos suorituksen vielä lähettää Facebookkiin, Twitteriin tai HeiaHeiaan voi saada kavereiltaan kannustusta ja kommentteja. Voi myös lähettää tietonsa vai n Sports Trackerin sivuille kavereidensa nähtäväksi.
Minua tamä suoritusten jakaminen ja tietojen tallentaminen ovat kannustaneet liikkumaan ja vaikutustakin on ollut. Kunto on kohentunut.

outi.lammi kirjoitti...

Ehkä kokeilen hiihtokauden alettua (toivottavasti tulee hyvä!) jotakin noista seurantaohjelmista. Google+ -keskusteluissakin niistä tuli sen verran positiivisia mainintoja ja eihän tietoja ole pakko jakaa ellei sitä puolta pidä itselle tarpeellisena.

Aarne Töllinen kirjoitti...

Kirjavilla sporttiapplikaatiomarkkinoilla yksi ehdottomista suosikeistani on suomalainen GameBook. Jos edes osa kesästä kuluu viheriöillä, kannattaa pelikirjaa ehdottomasti kokeilla. Toistaiseksi tosin vain iPhonen versio saatavilla.

Tilastoinnit, kierroshistoria ja käyttöliittymä viihdyttävät kierroksella sekä kotona ja toki yli- ja alisuoriutumisiaan voi julkaista kuvien kera suoraan some-sovelluksiin. Appsi on tekee liikuntasuorituksesta yhteisöllisen myös toisella ja konkreettisemmalla tapaa: pelikierrokseen tai -kisaan voi osallistua useampi pelaaja ja peliryhmä samanaikaisesti eripuolilta kenttää. Kaikki näkevät reaaliajassa toistensa tulokset ja huippusuorituksista lähtee erilliset ilmoitukset muille. Viihdyttävää.

outi.lammi kirjoitti...

Golf on minulle aivan vierasta, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että en voisi vielä jonakin päivänä siihenkin hurahtaa :)