Sivut

torstai 13. tammikuuta 2011

Tuolin ja näppiksen Softa Top Ten

Tervetuloa mukaan uuteen bloggausvuoteen! Tapana näyttää olevan, että arvovaltaisissa blogeissa julkaistaan listoja mitä moninaisimmista asioista. Tottahan siinä tapauksessa myös Tuolin ja näppäimistön välistä -blogilla pitää olla oma Top Ten hyvistä ohjelmatuotteista. Kriteeri listalle pääsemiseksi on, että olen omassa käytössäni kokenut tuotteet riittävän hyödyllisiksi kehdatakseni suositella niitä muillekin. Sillä ei ole niinkään väliä, milloin tuote on ensimmäisen kerran julkistettu. Jos esimerkiksi jokin sovellus on ollut jatkuvassa käytössä viime vuoden ajan eikä korvaavaa parempaakaan ole löytynyt, se on sopiva listaehdokas. Lisäksi niin PC:lle kuin iPhonelle/iPadille tehdyt sovellukset ovat tässä rinnakkain hyvässä sovussa.

Evernote. Tämä on muistikirjasovellusten ehdoton ykkönen. Evernote palvelee käyttäjää, joka ei halua työntekonsa olevan kiinni siitä, millainen värkki kulloinkin sattuu olemaan hyppysissä. Evernote löytyy kaikille laitteille, joita käytän. Myös paikallisesti omalle koneelle asennettava versiokin on olemassa, mutta toistaiseksi on riittänyt selainversio sekä sen tueksi iPhone- ja iPad-versiot.

Microsoft Office OneNote 2010 tulee hyvänä kakkosena muistikirjojen sarjassa. Pieni puute on se, että saatavana ei ole mobiilisovellusta iPhonelle. Olen tosin hakenut testikäyttöön kolmannen osapuolen MobileNoter-nimisen sovelluksen, jonka pitäisi olla se puuttuva lenkki iPhonen ja PC:n välillä - palataan tähän mahdollisesti myöhemmin jollakin foorumilla. Tosin OneNote on minulla vähän erityyppisessä käytössä kuin Evernote eikä mobiilisovelluksen puuttuminen siksi ole mahdoton haitta. (Ohjeet tiedon siirtämiseksi OneNotesta Evernoteen ja toisinpäin.)

Instapaper. Tietoyhteiskunta tai ei, todellisuutta kuitenkin on, että nettiin ei pääse kaikkialta. Minulla on myös tapana liikuskella kaikenlaisilla kummallisilla seuduilla, joilla 3G-kuuluvuus on haave vain. Instapaper on ratkaisu informaatioriippuvaisen ongelmiin: Otetaan tili palvelusta, asennetaan vastaava sovellus iPhoneen/iPadiin , tallennetaan kiinnostavat verkkoartikkeli tai blogipostaus, synkronoidaan tilin sisältö offline-tilaa varten ja lukea voi missä tahansa kun aikaa löytyy. Instapaperista on myös olemassa versio PC:lle ja Kindlelle.

Seesmic for Web. En täysin ymmärrä Tweetdeck-hehkutusta, minusta se on hieman yliarvostettu ja viimeinen pisara oli iPad-versio, joka kunnostautui lähinnä sekoilemalla. Seesmicin selainversion avulla monen tietokoneen loukussa elävän on kätevä seurata useiden palveluiden tilejä, listoja, hashtag-virtaa jne.

Microsoft Office PowerPoint 2010. Uusin versio PowerPointista on saanut minut miettimään uudestaan väitettäni, jonka mukaisesti hyvän esitysgrafiikan tekeminen ei ole välineestä kiinni. Eihän se ole, mutta hyvä softa kieltämättä auttaa siistin jäljen aikaansaamista.

Inkscape. Käytin pitkään CorelDRAW-piirto-ohjelmaa, mutta kun yksi sen versioista ei enää asentunut Windows Vistaan ja tuotteen koulutuskysyntäkin oli jo alkanut hiipua, lopetin uusien versioiden ostamisen. Vektorigrafiikkaohjelmalle on kuitenkin ollut tarvetta ja Inkscapesta olen saanut hyvän työkalun. Sen kohdalla ei tarvita edes "ollakseen maksuton" -pehmennystä.

GoodReader. Olen ehtinyt jo hehkuttaa, miten iPad on tuonut nettikäyttöön aivan uusia ulottuvuuksia. Voi myös sanoa, että se on muuttamassa lukutapojani ja GoodReader on vaikuttanut merkittävästi tähän kokemukseen. Siihen voi hakea sisältöä netistä, Dropboxista, iBookista, Gmailista…sanokaa jokin lähde, josta siihen EI saisi sisältöä! Pdf-tiedostoihin voi liittää muistiinpanoja ja värikorostuksia, jotka toistuvat AdobeReaderissa.

SmartNote. SmartNote on jonkinlainen tekstieditorin, piirto- ja muistikirjasovelluksen hybridi. SmartNoteen voidaan tuoda sisältöä muualta sekä lisätä muistilappuja, kirjoittaa ja piirtää. Erinomainen työkalu kaikenlaiseen suunnittelutyöhön. Saa nähdä, onko rakas musta muistikirja lopultakin saanut haastajan!

2Do. Kutsuisin tätä iPhone-sovellusta henkilökohtaiseksi projektinhallintasovellukseksi. Ainakin se on enemmän kuin pelkkä ToDo-lista. Sen saa myös synkronoitua Outlookin tehtävälistan kanssa.

Angry Birds! Minähän olin se ihminen, joka ei pelaa tietokonepelejä paitsi satunnaisesti shakkia iPhonella. No, elämä on jatkuvaa muutosta ja joskus pitää saada irrotella.

Moni muukin sovellus olisi ansainnut paikkansa Top Ten -listalla, mutta nämä nyt kuitenkin tänään tuntuivat erityismaininnan arvoisilta.

4 kommenttia:

Anja Alasilta kirjoitti...

Kyllä netissä ja myös blogeissa on käsittämätön määrä myös hyvin jalostettua tietoa. Tämäkin postauksesi oli siitä hyvä esimerkki. Kiitos!

outi.lammi kirjoitti...

Kiitos Anja, toivottavasti löysit listalta jotakin hyödyllistä.

Hale O. kirjoitti...

Oletko muuten käyttänyt Preziä? Mitä mieltä olet siitä?

outi.lammi kirjoitti...

Olen kokeillut ja se on kiva. Jos paljon pitää esityksiä, sitä kannattaa kyllä opetella käyttämään. Itse löydän Prezille ja PowerPointille aika selkeän työnjaon: PPnt on paikallaan silloin kun diaesitys on hyvin tietointensiivinen, Prezillä saa mukavasti näitä "puheen kuvitus" -tyyppisiä. Hae opas niin pääset alkuun: http://assets.cdn01.prezi.com/assets/desktop/guide-2.0.pdf