tiistai 21. joulukuuta 2010
Kolme yötä jouluun on
Etsin pitkään You Tubesta jouluaiheista videota postauksen liitteeksi ja löysinkin monta näyttävää ja hienoa työtä. Sitten törmäsin Twitterissä tähän, joka ei sinänsä ole "hieno" vaan aika karu – kuka tahansa, joka on tottunut käyttämään ruutukaappaussarjoja koulutusmateriaalinsa raaka-aineena pystyisi teknisesti samaan. Idea on kuitenkin se, joka ratkaisee. Minusta paras jouluaiheinen video on tässä, kiitos Rautasillalle linkin jakamisesta ja hyvää joulua kaikille blogini lukijoille.
Ajat muuttuvat, ihmisten tunteet pysyvät!
Lisäys 21.12: YouTube näytti videon upotuskoodien pienimmät kokovaihtoehdot himmennettynä ja tämä ei nyt näy kunnolla kaikissa selaimissa. Tässä linkki suoraan YouTubeen.
lauantai 11. joulukuuta 2010
Vieraspostaus: Kuuntelun ja keskustelun täyteinen pönötysvapaa työviikko
*****
Hei kaikki rakkaat lapset! Klara "The Gurutar" tässä. Nyt kuvaan teille tyypillistä työviikkoani. Kiirehän on koko ajan ja se harmittaa, koska todellisten elämänarvojeni mukaista olisi rauhallinen arki perheen kanssa. Mutta ei auta rutista, ellei panosta asioihin, ei mitään saa. Ja onneksi on sosiaalinen media, joka auttaa perheellistä ihmistä hoitamaan yritystään ja vieläpä ilman mitään mielistely- ja pönötyskuvioita.
Maanantai. Julkaisen YouTubeen videon, jossa kerron yrityksestäni. Myös tyytyväiset asiakkaat esiintyvät videolla lyhyesti. Pistän videon eteenpäin Facebookissa aamulla, päivällä ja illalla, sekä henkilötililtäni että yritykseni tililtä. Laitan myös ajastusta tukevan Twitter-clientin lähettämään tviitin kerran tunnissa, siitä linkki menee myös LinkedIniin. Yrittäkööt vain urputtaa spämmäämisestä, nyt tehdään bisnestä.
Tiistai. Teen diaesityksen huomista varten ja toistan eilisen linkityskierroksen. Huh! Työstä käy. Onneksi on ajastus, tuplaan vielä tviittien määrän eilisestä, pitäisi riittää. Bloggaan illalla jäteauton kuljettajan pahasuopuudesta. Ystävä (kohta muuten entinen) lähettää tunnin päästä meilin, jossa sanoo, ettei muka pitäisi mollata kuljettajan työnantajayritystä niin kauhein sanakääntein. Oli kai oma autoni, joka esti kuskia hoitamasta tehtäväänsä. Niin niin, olihan auto siinä. Miten minulla voikin olla noin ajastaan jäljessä olevia ihmisiä ympärilläni? Hyvä asiakaspalvelija kahlaa vaikka kahden metrin hangessa, jos tarvis vaatii.
Keskiviikko. Koulutus. Kerron Facebookissa ja Twitterissä aloittavani kohta asiakkaan luona. Tunnin päästä kerron olevani asiakkaan luona. Keskellä päivää lähetän itsestäni valokuvan kun olen asiakkaan luona. Iltapäivällä en ehdi, koska asiakkaanpenteleet vievät aikani. Taviskonttorirotat! Pitäisihän niiden nyt ymmärtää, että sosiaalisessa mediassa olo vaatii minulta kuuntelua ja keskustelua. Iltapäivällä lähetän valokuvan itsestäni poistumasta asiakkaan luota. Katselen Facebookia päivän päätteeksi. Siellä on 30 kommenttia linkittämästäni artikkelista ja jokunen näyttää olevan ihan hyvin sanottu, mutta en minä juutu siihen kun ei kukaan tärkeä ole kirjoittanut mitään. Täytyy käyttää aikansa oikeisiin asioihin.
Torstai. Saan tarjouspyynnön kymmenestä koulutuspäivästä. Riennän heti kertomaan Facebookiin ja Twitteriin miten olen ihan liekeissä kun on näin suuria tsaansseja ilmassa. Lisään heti tarjouspyynnön lähettäjän referenssiksi LinkedIniin. Olenpa ihana ja haluttu. Mies huomauttaa, että eikö parempi olisi saada ensin kaupat aikaiseksi ja sitä kuulemma voisi edistää huolellinen tarjouslaskenta ja pieni sessio koulutussuunnittelua. Suutun. Eihän se ymmärrä mitään, mokomakin vanhanteollisuuden keppihevonen.
Perjantai. Luettelen Facebookissa, millä kaikilla ohjelmilla olen tänäänkin tehnyt töitä. Heitän jonon jatkoksi vielä nekin, jotka olen avannut kerran. Olen niin cool kun osaan näin paljon. Poistan blogista 68 kommenttia, joissa minua kutsutaan narsistiseksi ja minäkeskeiseksi kitisijäksi. Sen jälkeen postaan kirjoituksen, jossa pohdin vanhanaikaisten asiakkaideni maailmankuvan ahtautta. Ajatelkaa siis, joku toope oli keskiviikon palautteissa valittanut kouluttajan olleen hajamielisen ja muissa maailmoissa olevan oloinen. Toinen sanoo: "Kouluttaja ei tiennyt oikein mitään. Ja häiritsi kun hän hipelöi koko ajan kännykkäänsä ja hihitti itsekseen." Urpot! Tää on just niin tätä kateellisten kätinää.
Mutta siinä hektinen työviikkkoni. Tulkaa kaikki tykkäämään Facebookissa niin kuunnellaan ja keskustellaan! Rakkaudella, The Gurutar.
***
Näin se Klara! Onpa minulla paljon oppimista. Tosin en ihan ymmärrä miksi hän blokkasi minut Facebook-kavereistaan. Minähän vain kysyin, että koska sitä pönötysvapaata kuuntelua ja keskustelua oikein oli kun en löydä sitä tästä mistään?
Ilmiöstä vakavammin kirjoittavat:
Heli Sirkiä, Digiajan henkilöbrändien tulevaisuus,
Taloussanomissa Outi Kokko, Suomessa menestyvät vain oman edun tavoittelijat.
maanantai 6. joulukuuta 2010
Gmail tehokäyttöön
Plusosoitteita voi käyttää lukemattomin eri tavoin. Yksi oma käyttökohteeni on viestien arkistointi lennossa, käytän Gmailia mm. varmuuskopiointiin eli välitän tietyt ensisijaiseen sähköpostiini tulevat viesti itselleni Gmailiin.
Plusosoite näyttää tältä: eulaalia.kenkkunen+odottaa_kommenttia@gmail.com. Voit kirjoittaa Gmail-osoitteeseen mitä tahansa +-merkin ja @-merkin väliin ja kyseinen merkkijono jätetään huomioimatta. Saapuvaa viestiä siis kohdellaan kuten mitä tahansa eulaalia.kenkkunen@gmail.com -osoitteeseen saapuvaa meiliä. Plusmerkin jälkeen kirjoitetulla litanialla on kuitenkin merkitystä, jos Gmailisi asetuksista löytyy vastaava suodatin.
Suodatin luodaan näin:
1. Valitse hakuruudun (Haku viesteistä, Verkkohaku) oikealta puolelta linkki Luo suodatin.
2. Saat eteesi näkymän, jossa voit määritellä hakuehtoja. Kirjoita Vastaanottaja-kenttään oma gmail-osoitteesi ja lisää siihen haluamasi +-alkuinen merkkijono, samalla periaatteella kuin yllä on esitetty.
3. Jos seuraavassa näkymässä merkitset kuvan mukaisen vaihtoehdon, +-merkinnällä varustettuihin viesteihin lisätään tähti erottamaan ne muista sähköpostiviesteistä (napsauta kuva suuremmaksi).
Tunnisteet
Voit luoda sähköposteille tunnisteita, jotka vastaavat suurin piirtein Outlookin värimerkintöjä ja ehkä tunnisteet voitaisiin rinnastaa myös kansioihin. Saapuneiden viestien yläpuolelta löytyy painike Tunnisteet. Se avaa valikon, jossa alimmaisena olevalla Hallitse tunnisteita -komennolla aukeavassa näkymässä voidaan luoda uusi tunniste – kirjoita uuden tunnisteen nimi Luo uusi selite -ruutuun ja napsauta Uusi-painiketta.
Uusi tunniste löytyy ikkunan vasemmasta reunasta oletustunnisteiden alapuolelta. Kun viet hiiren osoittimen tunnisteen päälle, sen vasemmalle puolelle tulee näkyviin värillinen painike, jota napsauttamalla aukeaa väripaletti ja voit valita tunnisteelle värin.
Tunnisteiden ja +-osoitteidenhan ei tarvitse mitenkään liittyä toisiinsa ellet niin halua. Voit luoda suodattimia esimerkiksi lähettäjän nimen tms. perusteella arkistoimaan viestisi (eivät jää lukemattomina kuormittamaan Saapuneet-kansiota), ohjaamaan viestin suoraan roskakoriin, merkitsemään esimerkiksi Twitteristä tulleen suoraviestin tai Facebook-kaveripyynnön tietyllä värillä jne.
Labs ja tunnisteiden tunnisteet
Gmailin Labs -toimintoihin (napsauta vihreätä pullon kuvaa) tuli hiljattain saataville Tunnisteisiin sijoitettavat tunnisteet. Ne tarkoittavat sitä, että voit luoda tunnisteille alaluokkia. Jos esimerkiksi käytät tunnistetta Koulutukset ja haluat luoda sille alatunnisteen, voit luoda merkintöjä esimerkiksi näin: Koulutukset/Office ja Koulutukset/GoogleApps. Tämän jälkeen Koulutukset-tunnisteesi näyttää kuvan mukaiselta.