Sivut

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Olla oma itsensä, verkossakin

Kun puhutaan yritysten läsnäolosta sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa, jo lähes kliseenomaisesti nostetaan esille nimiä kuten Silja Line, Nike, Coca-Cola yms. Kun pienyrittäjä, joka hyvin usein on myös yksinyrittäjä, vertaa itseään tällaisiin jätteihin, hän todennäköisesti vain lannistuu ja turhautuu. (Minusta ne, jotka tällaisia esimerkkejä pienyrittäjille latelevat, pitäisi jättää ilman palkkiota mikäli he kehtaavat sellaista pyytää. He eivät nimittäin ole lainkaan vaivautuneet pohtimaan kohderyhmänsä arkea!)

Women unlimited -sivulta löytyi Amy Harrisonin hyvä postaus verkkoläsnäolosta, How to "Be Yourself" online. Olla omana itsenään on yleensäkin hieno ajatus ja sosiaalisessa mediassa se korostuu varsinkin jos sattuu olemaan pienyrittäjä. Mitä pienempi yritys, sitä enemmän toiminta henkilöityy ja piiloutuminen yksisuuntaisen tiedottamisen taakse ei juuri poikkea siitä, mitä on iät ja ajat toteutettu normiverkkosivuilla.

Pienyrittäjälle asiakkaiden kohtaaminen omana itsenään ei ole uusi ajatus. Pienyrittäjä on yhtä aikaa toimitusjohtaja, sihteeri ja siivoja eikä hän voi piiloutua asemansa tai roolinsa taakse senkään vertaa kuin suuryrityksen palkollinen. Sosiaalinen media ei ole ilmainen toripaikka, jossa pitäisi yhtäkkiä ryhtyä kailottamaan kuin turistirysien katukauppiaat: "Osta sitä, osta tätä". Suurin osa pienyrittäjistä varmasti käyttäytyy asiakkaisiinsa päin hienovaraisemmin IRL (In Real Life, tosielämässä). Miksi ei siis jatkaisi omaan ainutlaatuiseen persoonallisuuteensa perustuvaa vuorovaikutusta verkossakin?

Jos verkkoläsnäolo on outo asia, tuntuu ehkä vaikealta ryhtyä kommunikoimaan ja vieläpä aidosti blogin, verkkosivun tms. välityksellä. Muista miten itseäni kauhistutti ensimmäisinä kuukausina kun kirjoitin blogia omalla nimellä. Nettikommunikoinnissa on haasteensa, kuten Harrisonkin muistuttaa: Äänen sävy ja elekieli eivät ole mukana, vitsiksi tarkoitetu ei välttämättä välity kuten sen tarkoitti ja verkossa on vähemmän sosiaalisena "voiteluaineena" toimivaa small talkia.

Kolme tärkeää asiaa

Luontevaa verkkoläsnäoloa on kuitenkin mahdollista oppia. Harrisonin muistilista verkkoon lähtevälle yrittäjälle on oman yksityisyyden rajojen asettaminen, ennakkoluulottomuus viestintämuodon suhteen ja läsnäolon aitous.

Oikeanlaiset yksityisyyden rajat sanelee oma näkemys. Esimerkiksi itse haluan tietää jotakin ihmisistä joiden kanssa olen tekemisissä ja siksi kerron myös vähän itsestäni. Tosin tässä on aina se riski, että joku turvautuu äkkivääriin stereotypioihin, mutta kaikkia emme voi miellyttää.

Sopivaa välinettä kannattaa vaivautua etsimään. Jos minulle tullaan sanomaan, että nyt "pitää" tehdä sitä ja tätä välineen ABC avulla, tiedän seisovani nokakkain "väärän profeetan" kanssa. Ei ole olemassa mitään oikeaa välinettä, koska yrittäjät ja yritykset tuotteineen ovat erilaisia. Kaikille ei sovi blogin kirjoittaminen eikä kaikkien kannata tehdä videoita tai podcasteja. Twitter ei ole pakollinen eivätkä Facebookissa suinkaan ole kaikki. Kuitenkin kannattaa muistaa, että yrityksestä voidaan puhua myös siellä missä se ei ole läsnä, joten verkkokeskusteluja on syytä seurata jollakin tavoin.

Läsnäolon aitous on Harrisonin mukaan mm. sitä, että on rehellinen myös heikkouksiensa suhteen ja yllättäen: Se mitä itsessään pitää heikkoutena voi olla muiden mielestä hyvinkin hellyttävää. Katleena bloggasi taannoin siitä miten ihminen on oivaltanut jotakin olennaista itsestään silloin kun hän tuo samaa piirrettä esille sekä hyvänä että huonona ominaisuutenaan:

Sama piirre on nimittäin tietyssä tilanteessa hyödyllinen lahja ja toisessa tilanteessa onneton ominaisuus.

Ja omana itsenään aidosti oleminen ei muuten tarkoita sitä, etteikö itseään voisi kehittää eikä esimerkiksi henkilöbrändin kaltaisen asian pohtiminen ole vastakohta rehellisyydelle, oikeastaan päinvastoin. Omana itsenään oleminen ei myöskään tarkoita sitä, että pitää avautua kaikesta, tämähän liittyy myös yksityisyyden rajoihin.

Harrison kannustaa postauksensa lopuksi luottamaan oman persoonallisuuteen voimaan. Mitäpä muuta voisikaan tehdä. Kun luottaa itseensä ja tietää kuka on, sitä todennäköisemmin löytää seuraajikseen, asiakkaikseen ja yhteistyökumppaneikseen samanmielisiä ja samantapaiset arvot jakavia ihmisiä. Yrittämisessäkin on kyse henkilökemioista!

lauantai 23. lokakuuta 2010

Arvotaan PowerPoint 2010 -pikaopas

PowerPoint 2010 -pikaopas tuli viime viikolla painosta ja sen kunniaksi pidetään taas arpajaiset. Tällä kertaa arpajaisten pitoalustana on kuitenkin toinen blogini, joten jos haluat osallistua, ole hyvä ja siirry tästä Tiedon kuvia -blogiin.

tiistai 19. lokakuuta 2010

Excel 2010 -version ehdollinen muotoilu ulottuu taulukosta toiseen

Excel 2007 -versioon uudistettu ehdollinen muotoilu on mainio työkalu, joka sopii avuksi mm. silloin kun suurista aineistoista halutaan etsiä säännönmukaisuuksia ja trendejä. Versio 2010 toi tullessaan ilahduttavan pienen parannuksen, nimittäin toiminnon avulla voidaan nyt vertailla eri taulukkovälilehdillä olevia aineistoja. Aikaisemmassa versiossa yritys käyttää eri välilehdillä olevia aineistoja katkeaa virheilmoitukseen.

Otetaan esimerkiksi kaksi samassa työkirjassa olevaa taulukkoa, joissa on tiedot eri paikkakunnilla sijaitsevien liikkeiden myynneistä. Oletetaan, että käytät kuvan mukaisia esimerkkitaulukoita ja haluat korostaa tuotteet, joita Liike 1 saa kaupaksi enemmän kuin Liike 2:

Valitse alue B2:B6 Liike 1 -välilehdeltä.

Valitse Aloitus-välilehdeltä Ehdollinen muotoilu/Solujen korostussäännöt/Suurempi kuin.

Napsauta viittauskuvaketta (ympyröity valintaikkunan kuvaan) ja valitse Liike 2 -välilehti.

Napsauta solua B2 ja muuta valintaikkunaan ilmestyvä suora soluviittaus $B2$2 sekaviittaukseksi muotoa $B2, jolloin kaavassa oleva viittaus rivinumeroon saa vapaasti muuttua vastaamaan Liike 1 -taulukkovälilehdellä olevaa valintaa.

Napsauta uudestaan viittauskuvaketta, valitse haluamasi väritys ja lopeta toiminto OK-painiketta napsauttamalla. Esimerkkiaineistolla korostetaan solut B3 ja B5.

Jos haluat korostaa tuotteet, joita toinen liike on myynyt enemmän, toista sama, mutta toisin päin.

Microsoft Office 2010 -päivityksen on sanottu sisältäneen kevyitä muutoksia Wordin ja Excelin osalta, mutta pieniä parannuksiakaan ei pidä väheksyä. Esimerkiksi juuri tämä mahdollisuus vertailla eri välilehtien aineistoa tekee ehdollisesta muotoilusta entistä tehokkaamman analysoinnin apuvälineen. Excelissä on joitakin tämän tyyppisiä parannuksia, jotka eivät ole kovinkaan näkyviä, mutta parantavat vanhojen toimintojen käytettävyyttä.

Excel 2007 -version ehdollisesta muotoilusta olen kirjoittanut aikaisemmin postauksessa:

Excelin ehdollinen muotoilu, sovellusesimerkki.

Aikaisemmat Excel 2010 -postaukset:

Mitä uutta tuo Excel 2010: Osa 1, sparklines

Mitä uutta tuo Excel 2010: Osa 2, Pivot-taulukoiden Slicer

Siitä, että tästä ehdollisen muotoilun uudesta ominaisuudesta tiedän, kiitokset ansaitsee Susan Harkins, joka kirjoitti aiheesta TechRepublic - artikkelissa How to use Excel 2010's new conditional formatting with references.

tiistai 12. lokakuuta 2010

Lukusuositus: Kun kiireestä tuli kupla

Sebastian Siukonen on jyväskyläläinen henkilöstön kehittämisen ja henkilöstöjohtamiesn ammattilainen. Hänen kirjansa Kun kiireestä tuli kupla. Tarinoita työelämän paradokseista (Books on Demand, 2009) kuvaa kiireen olemusta päiväkirjamaisesti kirjoittajan omien kokemusten ja havaintojen kautta. Lisäksi kiireen havainnollistamisessa on käytetty apuna katkelmia muiden kirjoittajien ja tutkijoiden työelämää koskevista teksteistä (mm. Corinne Mayer, Richard Sennet, Juha Siltala jne.) sekä sananlaskuja ja mietelauseita. Teoksessa on mukana teoreettinen viitekehys ja pohtiva yhteenveto, tässä mielessä kirja on myös tutkimusraportti kiireestä.

Kun kiireestä tuli kupla on paikoitellen hykerryttävän hauska ja silti se on vakava teos vakavasta asiasta. Se vahvistaa sitä, mitä olen itsekin kiireestä usein ajatellut: Suuri osa siitä on puheella tuotettua, koska on sosiaalisesti suotavaa vaikuttaa kiireiseltä. Tätä Siukonen kutsuu kulissikiireeksi. Samaan aikaan kun toiset puhuvat itselleen kiirettä vaikuttaakseen tärkeiltä, toiset nääntyvät työtaakkansa alle eivätkä ehdi edes puhumaan kiireestään. Pakoon pääsee vain uupumalla riittävästi, sen verran, että pääsee työkyvyttömyyseläkkeelle.

Lainaan lopuksi yhtä mielestäni kirjan pysäyttävintä kohtaa. Se kuvaa hyvin sitä mihin kiirepuheen apinoinnilla on päädytty:

Vastaan kännykkään ja kuulen tutut kysymykset: "Onko paha paikka? Onko kiire?" Vastaan: "Ei, on rauhallista ja hyvä paikka."

Puhelimessa on hiiren hiljaista. Koottuaan itsensä tästä vavisuttavasta vastauksestani, vastapuoli kuulostaa hämmentyneen vaivautuneelta. Niinpä. Nykyinen oletusarvo on, että meillä on kiire, meillä on paha paikka. Tätä kun tarpeeksi kuulee, onttoa slogania alkaa huomaamattaan myös itse käyttää. Herätkää, ihan oikeasti! Jos koko ajan on kiire ja paha paikka, niin kannattaako sellaisessa olotilassa olla puolet valveillaoloajastaan, kolmasosan elämästään? Hetkittäin, kenties. Ja silloinkin vain sikaisolla liksalla tai jonkin suuremman - filosofisen tai aatteellisen - tavoitteen välivaiheena. Muuten ei. Mielestäni.

Mieti tätä! Kannattaako tosiaan?

maanantai 4. lokakuuta 2010

Uusi Twitter – joko erillinen client tuli tarpeettomaksi?

Tulihan se sieltä lopultakin, uusi Twitter-käyttöliittymä nimittäin. Nähtävästi uutuus on vasta Preview-versio eikä välttämättä kaikilla käyttäjillä vieläkään saatavilla. Kärsivällisyyttä! Koville odotus otti täälläkin. Ymmärrän Preview-version tarkoittavan myös sitä, että sen lopullisen käyttöliittymän ulkoasu voi poiketa tämänhetkisestä. Luodaanpa kuitenkin katsaus siihen, mitä meillä on nyt.

Tiedät uuden Twitterin olevan näppiesi ulottuvilla kun näet kuvan mukaisen ilmoituksen. Try it now! -painikkeen napsautus vaihtaa käyttöliittymän.

Kaikki Twitterin käyttöön tarvittava on nyt yhdellä silmäyksellä nähtävissä kotisivulla (Home), johon siirrytään välittömästi palveluun kirjautumisen jälkeen. Uutta käyttöliittymää on ehditty moittia sekavaksi, mikä luultavasti johtuu juuri siitä, että kaikki keskeiset toiminnot ovat samassa näkymässä. Minusta tämä ratkaisu on kuitenkin aikaisempaa selkeämpi ja arvelen Twitterin käytön opastuksen uusille käyttäjille olevan vastedes helpompaa kuin ennen. Vanhassa käyttöliittymässä oli hankalaa se, että asioita löytääkseen piti usein vaihtaa eri näkymään, josta piti osata suunnistaa pois taas jotakin muuta tehdäkseen.

Itse kotisivu on jaettu kahteen osaan. Vasemmalla kulkee Twitter-viestivirta, tallennetut haut ja listat omilla välilehdillään. Päällimmäisenä näkyvät seurattavien tviitit. Listat ovat nopeasti saatavilla mikä on mieluisa parannus, sillä pidän mm. listoja Twitterin hyötykäytön perustana. Pääsy listoja muokkaamaan vaatii muutaman hiiren napsautuksen, mutta toiminto etenee niin loogisesti ettei oikean näkymän löytämisessä pitäisi olla vaikeuksia.

Twitter-kotisivun oikealla puolella näkyy viimeksi lähettämäsi tviitti, seurattavien ja seuraajien lukumäärä, suosikeiksi merkittyjen tviittien lukumäärä sekä viimeisin Favorites-merkintä. Samaten näkyvissä on muutama lista, joille sinut on viimeksi lisätty. Oletko muuten koskaan pohtinut mitä muu nettiväki sinusta ajattelee? Tästä saat jonkinlaisen käsityksen tutkimalla listoja, joilla olet mukana!

DM-viestejä varten on erillinen Messages-näkymä. Pidän siitä, että tietyn henkilön kanssa käyty viestinvaihto näkyy keskusteluketjuna eikä vastaanotettuja viestejä ja vastauksia tarvitse etsiä eri paikoista.

Tviitin voi myös lähettää aikaisempaa helpommin näkymää vaihtamatta. Ja jos What's happening -kenttä on piilossa silloin kun tulee mieleen jotakin tviittattavaa, sen saa napsautettua esille ikkunan oikeassa yläkulmassa olevalla painikkeella.

Se, mitä kaipaan, on linkkien lyhennystyökalu, joka olisi käytettävissä heti viestikentän yhteydessä samalla tavalla kuin monissa clienteissa. Tämä on sellainen puute, joka riittää siihen, että vastaukseni otsikon kysymykseen kuuluu: Ei, en tule luopumaan erillisestä Twitter-clientista. Erillisten apuohjelmien hyvä puoli on myös se, että näkyvillä on mahdollista pitää useita listoja yhtä aikaa. Twitterin omassa selainkäyttöliittymässä tämä ei onnistu.

Kummastelen edelleenkin Who to follow -suosituksia, jotka tosin eivät ole uuden käyttöliittymän ominaisuus vaan ilmaantuivat jo paljon aikaisemmin. Suosituksina tarjotaan pelkästään muita suomalaisia aivan kuin kansallisuus pelkästään riittäisi yhdistäväksi tekijäksi. Entä asiasanat? Luulisi, että esimerkiksi käyttäjän nykyisen verkoston perusteella pystyttäisiin tekemään pidemmälle meneviä päätelmiä ihmisten yhteisistä mielenkiinnon kohteista.

Jos vanha käyttöliittymä tuntuu paremmalta, sen saat ainakin vielä palautettua oikeasta yläkulmasta profiilikuvallasi ja Twitter-tunnuksellasi varustetun painikkeen valikkokomennolla Leave Preview!

Kiinnostuneille on syventävää luettavaa esimerkiksi tässä: 10 Things You Didn't Know About the New Twitter.com.

lauantai 2. lokakuuta 2010

Excel 2010 -pikaopas on arvottu

Excel 2010 -pikaopas on arvottu ja jälleen Excel-taulukkolaskentaohjelman SATUNNAISLUKU.VÄLILTÄ-funktiota hyödyntäen.

Kirjan saa Taina Tervonen, onnittelut! Ilmoitatko minulle osoitteen, johon voin kirjan lähettää niin laitetaan Kusti polkemaan.

Kiitos kaikille osallistujille.