Yritysten ja sosiaalisen median palveluiden harjoittamasta "kyttäyksestä" ja tiedonkeruusta puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Sunnuntain Helsingin Sanomista löytyi vaihteeksi virkistävän erilainen näkökulma ainaisen nillityksen sijaan. Jaakko Asparan kirjoittaman artikkelin Yritysten tiedonkeruu hyödyttää kuluttajiakin pääajatuksena ilmeisesti on, että yritys ei ole kiinnostunut kenestäkään henkilötasolla vaan tyyppiesimerkkinä kuluttajasta. Kun kuluttaja antaa tietoa käyttötottumuksistaan ja antaa palautetta, yritys oppii ja pystyy niin halutessaan tekemään tuotteita, jotka vastaavat paremmin kuluttajan tarpeita.
Toki yritys kerää tietoa myös osatakseen kohdentaa markkinointiaan paremmin, missä ei kai sinänsä ole mitään väärää? Eikö kuitenkin ole parempi saada kohdennettua mainontaa kuin olla umpimähkäisen spämmäyksen kohteena:
"Mitä jos voisimme välttää päivittäin kymmeniä turhia televisio-, lehti- ja postimainoksia sekä kymmeniä ja taas kymmeniä turhia internetin mainospalkkeja – sellaisia, joille nykyään altistumme mutta jotka eivät voisi meitä vähempää kiinnostaa."Totta puhuen, kohdennettu mainonta on vasta vision tasolla. Tähän saakka kohdentamisyritykset ovat olleet enimmäkseen surkuhupaisia.
Avaan esimerkiksi Gmailissa olevan viestin, jonka sisältönä on asiaa Microsoft Officesta. Aikoihin en ole enää hämmästynyt nähdessäni sivupalkissa kilpailijan mainoksen. Hukkaan meni!
Facebook ilmeisesti käyttää tietoinaan lähinnä syntymävuotta. Jos Facebookia on uskominen, olen suunnattoman kiinnostunut kokeilemaan ruokareseptejä, näpertelemään loputtomiin kodinsisustuksen tai antiikkimööpeleiden parissa ja läträämään erilaisia voiteita naamaani. Se aika mikä tästä jää yli, vietetään Thaimaassa caprihousuisen turistiarmeijan riveissä. Sinänsä mikään edellä mainituista ei varmaankaan ole sen parempi tai huonompi ajanviettotapa kuin mikään muukaan, mutta Facebook vain on niin säälittävän väärässä. Taas menee markkinointi hukkaan! Koiratarvikkeita tarvitsen silloin tällöin, mutta tänne ei kannattaisi tarjota koiran rattaita, koiran oloasua tai muuta älytöntä. (Paukkupakkaset tai viimainen räntäsade on poikkeus, muuten koiran pitää minusta saada vapaasti leikkiä, liikkua ja ryvettää itsensä.)
Täsmentyykö kuva minusta kun tykkään asioista ja klikkailen kaikenlaisia linkkejä? Ehkä, ehkä ei. Mitä esimerkiksi tarkoittaa kun suosittelen jotakin kirjoitusta? Sehän voi olla sama kuin "heh, lukekaa nyt millaisia valopäitä" tai "olipa harvinaisen hyvin ja selkeästi kirjoitettu". Facebook ei tätä eroa pysty päättelemään.
Lainaan vielä Jaakko Asparaa:
"Jokaisella ihmisellä on kaiken järjen ja moraalin mukaan oikeus saada tietää, millaista informaatiota hänestä kerätään, missä, milloin ja miten. Yritykset, jotka unohtavat kertoa tiedonkeruustaan tai salailevat sitä, ansaitsevat osakseen kielteistä julkisuutta tai jopa oikeusseuraamuksia."Tässä on se asian ydin: Minun pitää saada tietää! Toivoa sopii, että aktiiviset meistä valvovat ja asiallinen tieto kulkee. Jos haluaa ylimääräistä murehtimista ajankulukseen, voisi toki olla huolissaan siitä kuka muu saa käyttöönsä Facebookin keräämiä tietoja. Facebook-nimisen amerikkalaisen yrityksen asiakkaiden intressinä on ainakin vielä kaupankäynti. Ehkä jollakin muulla voisi olla toisenlaiset suunnitelmat. Atlantin tuolla puolen vaikuttaa olevan kahjoja ihan kotitarpeiksi ja on täysin mahdollista, että vallassa vielä nähdään jokin vainoharhainen fundamentalistiryhmä – ääriajatteluhan ei ole minkään tietyn uskomusjärjestelmän yksinoikeus. Olisiko tällaisen skenaarion toteutuessa mahdollista, että Facebookista tongittaisiin kannanottojani ja tykkäämisiäni aivan muussa tarkoituksessa kuin liftingvoiteiden markkinoimiseen?
Ainakin toistaiseksi eri palveluiden muodostama henkilökuva vaikuttaa olevan parin kolmen tekijän pohjalta muodostettu stereotypia eli mihinkään ratkaisevaan tietoon ei näytä olevan pääsyä. Juuri tästä syystä pidän toisaalta tärkeänä olla suhteellisen aktiivinen julkaisemalla eri palveluihin vapaaehtoisesti valitsemaani sisältöä. Koska tietoa minusta kuitenkin kulkee edestakaisin, pidän parempana vaikuttaa siihen itse. Ja kenties kohdennettu mainontakin toteutuu joskus paremmin kuin pintapuolisina johtopäätöksinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti