sunnuntai 29. elokuuta 2010
Facebook-ohje, osa 2 - asetuksia tutkimaan
Facebook-perusohjeen toisessa osassa keskitytään asetuksiin. Jokaista ruksia ja listaa ei ole parissa blogipostauksessa mahdollista ruotia tyhjentävästi, eikä ole olemassa mitään yleisiä asetuksia, jotka sopisivat kaikille käyttäjille. Yritän kuitenkin osoittaa edes sen, että asioihin on mahdollista vaikuttaa omalla aktiivisuudella ja ottamalla selvää asioista.
Käyttäjätilin asetukset ja ilmoitukset
Käyttäjätili/Käyttäjätilin asetukset -valinnalla aukeavan sivun Asetukset-välilehdellä on pääasiassa tietoa, jota olet antanut tiliä luodessasi. Suurin osa näistä tiedoista voidaan vaihtaa tarvittaessa, kuten esimerkiksi salasana. Käyttäjänimi eli selaimen osoiterivillä näkyvä osa Facebook-tilisi osoitteesta voidaan vaihtaa vain kerran!
Käyttäjätilin turvallisuus -kohdasta pääset tilaamaan ilmoituksen siitä, jos käyttäjätiliäsi käytetään uudesta laitteesta. Jos sinua huolestuttaa se, että joku muu voisi jollakin tavoin päästä käyttämään tiliäsi, ota tämä kohta käyttöön. Jos käytät useita laitteita ja seuraavan kerran kirjaudut Facebookiin joltakin niistä, sinua pyydetään antamaan ko. laitteelle nimi.
Ilmoitukset-välilehdellä säätelet sitä, mitä ilmoituksia Facebook lähettää kirjautumistiedoissa annettuun sähköpostiosoitteeseen. Kun Facebook on uusi ja ihmeellinen asia, on mukava saada ilmoitus aina kun joku kommentoi seinälläsi olevaa linkkiä tai tykkää siitä. Virtuaalisen seuraelämän vilkastuessa jatkuva tiedottaminen siitä miten joku on kommentoinut tai tykännyt samaa päivitystä, josta itse tykkäsit kauan sitten jonkun toisen sivulla, alkaa ymmärrettävästi kyllästyttää. Ehdotan, että jätät alkuvaiheessa käyttöön kaikki ne ilmoitukset, jotka itsestäsi tuntuvat järkeviltä ja käyt poistamalla niitä sitä mukaa kuin ne alkavat tuntua tarpeettomilta. Jos muuten haluat tietää missä itsestäsi otettu kuvamateriaali kuljeksii, kannattaa jättää käyttöön ilmoitukset merkitsee minut kuvaan/videoon.
Kumma kyllä, tällä hetkellä Google näyttää siirtävän Facebook-ilmoitukset suoraan roskapostiksi, vaikka suodatinasetukseni näyttävät olevan ihan oikein Onkohan tämä yleinen ilmiö vai enkö vain näe, että jokin asetuksistani on pielessä?
Yksityisyysasetukset
Yksityisyysasetukset kannattaa käydä huolella läpi, sillä kuten kuvasta näkyy (napsauta isommaksi), Facebookin oletusasetukset ovat monessa kohdin melko väljät. Tähän saakka jokaisen uudistuksen jälkeen oletusasetukset ovat myös olleet aikaisempaa höllemmät!
Käyttäjätili/Yksityisyysasetukset ja edelleen Jakaminen Facebookissa -luettelon alapuolella oleva linkki Muokkaa asetuksia on tärkein kohta kun lähdetään säätämään sitä kuka mitäkin saa nähdä. Kaverit on hyvä perusasetus, koska ei kai ole mitään mieltä perustaa Facebook-sivua ellei halua jakaa yhtään mitään. Jos haluat kasvattaa Facebook-tilin avulla omaa verkkonäkyvyyttäsi, harkitse kuitenkin voisivatko jotkut tiedot olla julkisia. Esimerkiksi itselläni tieto siitä, että olen Facebookissa, on kenen tahansa nähtävissä valinnalla Sivusto/Kaikki. Niille, joiden eri elämänalueet limittyvät toisiinsa Facebookissa, suosittelen listoja (tarkemmin seuraavassa osassa).
Asioita, joita muut jakavat -kohdan valinnoilla vaikutat siihen, miten tietyt kavereiden tekemiset näkyvät. Facebook mm. olettaa, että haluat näyttää myös kavereiden kavereille mitä kaverit jättävät seinällesi sekä kuvat ja videot, joihin sinut on merkitty.
Paikkatietoja hyödyntävä toiminto ilmestyi asetuksiin jokin aika sitten eikä se toimi vielä Suomessa. Jos kuitenkin jo tiedät, että olinpaikkasi ei ole se tieto, jonka haluat jakaa, voit ottaa pois valintamerkin Lisää nimeni Nyt paikalla -luetteloon kun olen kertonut sijaintini -kohdasta. Paikkatiedon näkymiseen voidaan lisäksi vaikuttaa myös puhelimen omilla asetuksilla, joten mikään automaatti tämä ei sinällään ole.
Pelit ja sovellukset
Jos haluat pelata ja käyttää erilaisia sovelluksia, on terveellistä kurkistaa mitä löytyy yksityisyysasetusten alapuolella olevan Sovellukset ja sivustot -kohdan Muokkaa asetuksiasi -linkin takaa. Monet sovellukset ovat hyödyllisiä ja pelien pelaaminen mukavaa ajanviihdettä, mutta tiesitkö mitkä tiedoistasi ovat pelien käytössä? Peli- ja sovellustoiminta -kohdasta pääset säätelemään sitä, mitä tietoja sovelluksilla on lupa käyttää. Ehdottomasti kannattaa poistaa kokonaan käytöstä sellaiset sovellukset, joita on joskus kokeillut, mutta kokenut tarpeettomiksi: Mitä käytät -osiossa oleva Poista käytöstä -linkki avaa ikkunan, jossa sovellusten luetteloa voi karsia.
Tunnisteet:
Facebook,
sosiaalinen media,
tietoyhteiskunta
tiistai 24. elokuuta 2010
Arvotaan Word 2010 -pikaopas
Tässä välissä ennen Facebook-perusteiden seuraavaa osaa käynnistän arpajaiset sen kunniaksi, että Word 2010 -pikaopas on saatu painosta kustantajan varastoon. Voit osallistua kirjan arvontaan blogikommentilla, käyttämällä verkkosivuni yhteydenottolomaketta tai peukuttamalla tähän postaukseen linkittävää viestiä Facebook-sivullani.
(Huom! Älkää käyttäkö Facebookin Tykkää-nappia täällä blogissa, koska asetuksistanne riippuen en välttämättä tiedä, kuka sitä on klikannut.)
Pikaopas arvotaan kaikkien 31.8. mennessä osallistuneiden kesken.
sunnuntai 22. elokuuta 2010
Facebook-ohje, osa 1: tilin luonti ja perusasetukset
Viime talvena kirjoitin omaan käyttööni Facebook-tilin perustamista, yksityisyysasetuksia ja listojen käyttöä käsittelevän ohjepläjäyksen, jonka kuvitus vanheni 2 viikossa. Päivitin sen, mutta päivityskin vanheni turhan nopeasti. Päätin, että ohjeiden ylläpito riittää, koska sitä lajiahan löytyy netistä. Sittemmin olen saanut kuulla, että ohjetilanne ei kovin loistava ole ainakaan jos niitä haluaa suomenkielellä, mm. Facebookin omat ohjeet moni kokee sekaviksi. Koska tiedän myös itselleni olevan tulevana syksynä apua siitä, että on osoittaa Facebook-untuvikolle suomenkielinen perusohje, niin päivitetään tämä nyt vielä kerran ja laitetaan saman tien avoimesti jakoon vaikkapa Terveisiä tietoyhteiskunnasta -hankkeen hengessä. Haluan tehdä jotakin konkreettista madaltaakseni verkkoelämään osallistumiskynnystä - edelleen on paljon niitä, joita kaikki tämä kiinnostaa mutta myös vähän hirvittää.
Nyt siis vuorossa tilin perustaminen ja yksityisyysasetusten muokkaaminen, ohjeen seuraavissa osissa (2 kpl) tarkemmin keskeisistä yksityisyysasetuksista, niiden vaikutuksista, kaverikutsuista, niihin vastaamisesta ja ohjeistan myös listojen käytön.
Tilin perustaminen
Ellei sinulla vielä ole "kakkossähköpostiosoitetta", luo sellainen esimerkiksi Hotmail- tai Gmail-palveluun ja käytä sitä aina sosiaalisen median palveluihin kirjautuessasi. Työsähköpostiosoitetta tai vastaavaa ensisijaista osoitetta ei suositella tähän tarkoitukseen.
Siirry osoitteeseen www.facebook.com. Täytä allaolevan kuvan mukaiset tiedot lomakkeelle (kuvan saat myös suuremmaksi kun napsautat sitä). Facebookin sääntöjen mukaan sinun odotetaan esiintyvän omalla nimelläsi. Kirjoita kohdan 1 molemmille riveille edellä mainittu "kakkossähköpostiosoite" ja Uusi salasana -riville (2) salasana. Ellei sinulla ole omaa systeemiä salasanan luomista varten, käytä esimerkiksi Strong Password Generator -palvelua. Myös kohdan 3 mukaisista tiedoista on Facebookin ohjeessa sanottu, että niiden pitäisi olla oikeita. Mieti kuitenkin onko esimerkiksi syntymäaikasi tai syntymävuotesi tarpeen ilmoittaa "oikein" - tämän neuvon takana ei suinkaan ole turhamaisuus! Näitä tietoja voit myös muuttaa myöhemmin.
Napsauta Rekisteröidy-painiketta, jonka jälkeen sinua pyydetään syöttämään kuvassa näkyvät merkit (4). Jos odottelet pitkään, Facebook huomauttaa tästä ja antaa sinulle uudeen vahvistusruudun. Tilin luonnin ensimmäisessä vaiheessa Facebook tarjoutuu tutkimaan ovatko kaverisi jo Facebookissa. Sen se haluaisi tehdä sähköpostiosoitteesi avulla. Suosittelen, että tässä kohden napsautat Ohita tämä vaihe -linkkiä (5).
Perustiedoiksi Facebook kysyy allaolevan kuvan mukaisia tietoja. Tähän (6) voit syöttää valintasi mukaan sen mitä pidät tarpeellisena, jolloin etenet Tallenna ja jatka -painikkeella. Vaihtoehtoisesti voit ohittaa koko lomakkeen (7).
Profiilikuva olisi hyvä olla valmiina. Se kannattaa pienentää ja rajata kuvankäsittelyohjelmalla niin saat siitä sellaisen kuin haluat. Kuvan pääset hakemaan tietokoneesi kiintolevyltä Lataa valokuva -linkkiä napsauttamalla (8). Etene Selaa-painikkeella (9). Kuvan puuttuminen ei kuitenkaan ole mikään este, voit lisätä sen myöhemmin ja jatkaa kohdan 8 mukaisesta ikkunasta Ohita-linkkiä napsauttamalla.
Kuvan lisäysikkunasta selvittyäsi saat eteesi ruudun, jonka yläreunassa on painike Mene sähköpostiisi. Käy sähköpostitililläsi hyväksymässä vahvistusviesti klikkaamalla siinä olevaa linkkiä. (Huomaa myös vahvistuskoodi, jota mahdollisesti kysytään, joten pidä se tallessa.)
Tiedot ja yksityisyysasetukset
Vahvistusviestissä olevan linkin napsauttamisen jälkeen saat ilmoituksen, että tilisi on hyväksytty. Tässä vaiheessa tärkeä kohta on Täytä profiilitietosi, jossa oleva Muokkaa profiilia (1) avaa lomakkeen tietojen syöttämistä varten. Huomaa, että oletuksena koko syntymäaikasi näytetään profiilitiedoissa, joten jos haluat muuttaa tämän, valitse ikkunan oikeassa laidassa olevasta luettelosta (2) haluamasi näyttötapa. Lisää muut tiedot itsestäsi harkinnan mukaan.
Hallitse mitä tietojasi jaat -kohdasta (3) aukeava sivu on tärkeä, koska siellä säädät yksityisyysasetuksiasi. Linkin napsautuksen jälkeen avataan ensin Jakamisen hallinta -sivu, jolla on tietoa yksityisyysasetuksista. Napsauta Muokkaa yksityisyysasetuksiasi -linkkiä. Sen jälkeen avautuvassa näkymässä kohdassa Jakaminen Facebookissa näytetään tämänhetkiset asetukset, jotka uudella tilillä ovat Facebookin oletusasetuksia. Niiden alla oleva Muokkaa asetuksia -linkki (4) avaa näkymän, josta voit muuttaa niitä. Myöhemmin pääset milloin tahansa tähän näkymään Käyttäjätili/Yksityisyysasetukset -valinnalla (sivun oikea yläkulma).
Yksityisyysasetuksissa olennainen valinta on: Kuka saa nähdä sinun tietosi. Jokaisen kohdan oikealla puolella on painike, josta voit tehdä kohdan 5 mukaiset valinnat:
Kaikki - tieto on julkinen
Kaverien kaverit - kuka tahansa, jonka kaverisi hyväksyy kaverikseen. Vaikka kaverisi ovat ok, muista kuitenkin, että heillä saattaa olla erilainen linja siinä, millä perusteilla he hyväksyvät kaverikutsut. Jos itse haluat rajata Facebook-näkyvyytesi vain lähipiiriin, et luultavasti halua tietojesi näkyvän kavereiden kavereille.
Vain kaverit - tämä rajaa tietojen näkymisen vain niille henkilöille, jotka sinä henkilökohtaisesti hyväksyt kavereiksesi.
Muokkaa - tämän selitän postauksessa, jossa kerron kaverilistojen käytöstä.
Ellet ainakaan vielä tässä vaiheessa halua Googlen ja muiden hakukoneiden löytävän sinua Facebookista, avaa vielä lopuksi vasemmalla alhaalla Sovellukset ja sivustot -kohdasta Muokkaa asetuksiasi -linkki. Mene kohtaan Julkinen haku ja napsauta Muokkaa asetuksia -painiketta. Poista valintamerkki kohdasta Julkinen haku.
Muista poistua Facebookista Käyttäjätili/Kirjaudu ulos -komennolla, tämä etenkin ellet käytä omaa tietokonettasi.
Seuraavassa osassa jatketaan yksityisyysasetusten parissa ja käydään tarkemmin läpi kohdat, joihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota.
Tunnisteet:
Facebook,
sosiaalinen media,
tietoyhteiskunta
sunnuntai 15. elokuuta 2010
Kaksi ruukkua
Kuluneen kesän aikana olen kuullut, nähnyt ja lukenut asioita, joiden vuoksi minusta on paikallaan aloittaa blogin syyskausi lyhyellä tarinalla. Tarina on ilmeisesti hindulaista alkuperää, mutta aihe on universaali: Miten suhtautua erilaisuuteen sitä kunnioittaen.
*****
Joka päivä maanviljelijä meni joelle kahden ruukun kanssa hakemaan vettä. Ruukut hän oli kiinnittänyt olkapäillään olevaan aisaan. Oikealla puolella oleva ruukku oli uusi ja hieno. Vasemmalla puolella oleva ruukku oli vanhempi ja sen kyljessä oli halkeama. Kaikki uuteen ruukkuun kaadettu vesi tuli perille saakka. Vanhemman ruukun kyljessä olevasta halkeamasta vuoti vettä.
Näin elettiin kahden vuoden ajan päivästä toiseen. Pieni vanha ruukku oli kovin pahoillaan: ”Hävettää olla tällainen”. Eräänä päivänä se sanoi maanviljelijälle: ”Haluan pyytää anteeksi. Teen vain puolet siitä mitä tuo toinen, koska kyljessäni on halkeama ja vettä valuu ulos koko ajan. Sinun pitäisi hankkiutua minusta eroon.”
Maanviljelijä sanoi: ”Älä sure. Katso taaksesi. Näetkö nuo kauniit kukat polun varrella? Ne ovat sillä puolella, jolla kannan sinua. Olen koko ajan tiennyt, että sinulla on aivan erityinen piirre ja juuri siksi kylvin kukkien siemeniä polun varrelle. Sinä olet kastellut kukat samalla kun olemme kulkeneet polkua pitkin. Sinun ansiostasi saan tuoreita kukkia joka päivä kotiini. Kiitos, pieni ruukku. Olet jotakin aivan erityistä.”
Vähiten ei tämänpäiväisen aiheeni valintaan ole vaikuttanut Sydän paikaltaan -blogi. Se on rohkea avaus ja haluan tällä kirjoituksella osoittaa antavani tukea sen kirjoittajalle. Kehitysvammaisen ihmisen omainen ei kovin usein rohkene astua omalla nimellään esiin puhumaan epäkohdista. Anonyymikeskustelu on kuitenkin jo pitkään sabotoinut omaa uskottavuuttaan ja on nykyisellään lähinnä parodia itsestään. Uskonkin, että vain omalla nimellään esiintyvän on mahdollista saada äänensä kuuluviin ja tässä mielessä toivon Sydän paikaltaan -blogin toimivan rohkaisevana esimerkkinä muille.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)