Äskettäin julkistettiin Microsoft Office 2010 -toimisto-ohjelmapaketti, johon liittyen saataville tulivat myös selainpohjaiset Microsoft Office Web Apps -sovellukset. Kokonaisuus sisältää selainversiot Wordista, Excelistä, PowerPointista ja OneNote-muistikirjasovelluksesta.
Sovelluksia pääsee käyttämään Windows Live -tunnuksella. Tunnuksen mukana saa 25 Gt maksutonta tallennustilaa SkyDrivessa ja monta muuta palvelua, mm. Hotmail-sähköpostitilin. SkyDriveen tallennettujen tiedostojen käyttöoikeuksia voi jakaa usealle käyttäjälle ja luvataan jopa, että käyttäjät voivat muokata dokumentteja samanaikaisesti.
Web Apps -sovellusten periaate on tuttu Google Dokumentit -sovellusten käyttäjille. Kyseessä on vastaavanlainen "pilvipalvelu", jollainen alkaa olla välttämättömyys kaikille niille, jotka tekevät töitä erilaisissa projekteissa fyysisesti kaukana toisistaan olevien työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Joillekin Office Live Workspace saattaa olla työympäristönä tuttu, mutta on huomattava, että Web Apps ei ole tämän päivitys. Office Live Workspace on lähinnä selainpohjainen Office-paketin laajennus, joka vaatii paikallisesti asennetut ohjelmat toimiakseen. Microsoft Office Web Apps on sen sijaan aito pilvipalvelu, jota pääsee käyttämään vaikka ei eläissään olisi asentanut itselleen yhtäkään versiota Microsoft Officesta. Maksuton ns. kuluttajaversio toimii mistä tahansa selaimella käytettynä, yrityskäyttäjille on saatavilla vastaavat sovellukset SharePoint-ympäristöön muokattuina.
Tällä hetkellä Microsoft Web Apps -ympäristö on englanninkielinen. Myöhemmin sovelluksista on luvassa myös suomenkieliset versiot.
Tämä on nyt toinen blogikirjoitus, jonka olen tehnyt Wordin selainsovelluksella. Ensimmäistä kirjoitin Windows XP -koneella ja Google Chrome -selaimella. Tätä kirjoitettaessa alla hurisee Windows 7 ja selaimena on Firefox. Kirjoittaminen on sujunut eikä hidasteluja tai pysähdyksiä ole ilmaantunut. Käyttökokemus on hurja hyppäys parempaan päin Office Live Workspacen kanssa saaduista kokemuksista. Sehän jäi lopulta omaan ylhäiseen rauhaansa juuri hidastelun ja tahmaamisen vuoksi. Aamulla tein kaverin kanssa muutaman pikaisen tiedostonjakokokeilun, jotka onnistuivat suurimmaksi osin. Tosin logiikka ei tainnut vielä avautua meille jokaista detaljia myöten, sillä luulimme esimerkiksi antaneemme toisillemme muokkausoikeudet yhteiseen diaesitykseen, mutta yhteiseditointi jäi kyllä tekemättä. Asiaa kuitenkin selvitellään ja muutenkin on aikomuksena kirjoittaa näistä vielä lisää.
Paikallisesti asennetuista Microsoft Office 2010 -sovelluksista voidaan tallentaa tiedostoja suoraan SkyDriveen samaan tapaan kuin on totuttu yrityskäytössä tallentamaan SharePoint-ympäristöihin. SkyDrivessa editoitavana oleva tiedosto voidaan avata jatkomuokkausta varten paikallisesti asennettuun sovellukseen. Tiedostot tuntuvat siirtyvän kumpaankin suurtaan ongelmitta. On huomattava, että Web Apps -sovellukset tallentavat vain uusimpia eli versioiden 2007 ja 2010 kanssa yhteensopivia tiedostomuotoja. Vanhat tiedostot, esimerkiksi Wordin .doc-asiakirjat muunnetaan selainsovellukseen avattaessa ja tämän jälkeen ne muuttuvat tallennettaessa docx-muotoisiksi.
Erittäin mielenkiintoiselta vaikuttaa selainpohjainen muistikirjasovellus OneNote, johon myös paikallisesti asennettuna sovelluksena alan tykästyä päivä päivältä enemmän. Arvelen, että tulette näkemään enemmänkin OneNote -aiheisia postauksia ensi syksyn aikana.
IE:n, Firefoxin ja Chromen lisäksi Office Web Appsien luvataan toimivan myös Safari-selaimella eli suosituimmille selaimille on tuki. Silverlight-asennuksen luvataan tarjoavan parempi käyttökokemus, mutta toimii näemmä hyvin ilmankin.
Jos et ole vielä kokeillut ja kiinnostuit, pääset testaamaan Office Web Apps -sovelluksia tästä.
Lisälinkkinä myös Officen OEM-versiota koskeva artikkeli, jonka huomasin Twitterissä ihan tämän postauksen viimeistelyn loppusekunneilla (kiitos @kanttila) : Office Starter 2010 drops the crapware, adds ads.
2 kommenttia:
Mainiota, että näitä koneesta riippumattomia ja yhteistyön mahdollistavia palveluita tulee lisää. Kirjoitin eilen Verkkovoimailua-blogiin samasta aiheesta ja linkkasin tänään kommentissa tähän bloggaukseesi.
Hei ja kiitos linkityksestä. Officen Web Apps on kieltämättä hieno lisä niille, jotka jo muutenkin käyttävät Microsoftin toimistosovelluksia. Jos tähänastisella kokemuksella pitäisi jotenkin pisteyttää Microsoftin ja Googlen ratkaisuja, antaisin jakamisen sujuvuudesta maininnat ensin mainitulle. Microsoft taas loistaa sillä, että teki muistikirjasovelluksestaan selainversion. Mielenkiinnolla odotan, onko OpenOfficelta tulossa jotakin vastaavaa. En ole ainakaan kuullut mistään tällaisesta.
Lähetä kommentti