Sivut

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Google-dokumenttien kevätilme

Google-dokumentteja on uudistettu. Työn tuloksia voi ihailla videolta.

Aika moni on ehtinyt jo kysyä, että missähän vika kun oma Google-dokumenttien työtila näyttää ihan samalta kuin ennenkin! Uudistukset pitää tosiaan ottaa erikseen käyttöön. Tämä tehdään valitsemalla ensin Asetukset/Dokumentit-asetukset ja tämän jälkeen Editing-välilehdeltä rastitetaan kohta Luo uusia tekstidokumentteja asiakirjaeditorin uusimmalla versiolla. Uudet ominaisuudet ovat käytössä asetusten määrittelyn jälkeen luotavissa uusissa asiakirjoissa. (Jos tarvitset kuvilla varustetun ohjeen, löydät sellaisen Opeblogin postauksesta.)

Viivain on uudistus, jota ainakin itse olen odottanut. Se laajentaa huomattavasti Google-dokumenttien tekstinkäsittelyohjelman käyttömahdollisuuksia. Tähän saakka tekstinkäsittelypuoli on monipuolisempien muotoilutoimintojen puuttumisen vuoksi soveltunut parhaiten käsikirjoituksenomaisten tai raakatekstien tuottamiseen.


Riippuvan sisennyksen tekeminen onnistuu nyt samalla periaatteella kuin sen tekisi Wordissa: Sisennyskohdan voi määritellä hiirellä vetämällä. Sarkainkohtia pääsee lisäämään napsauttamalla viivainta (vasen painike!), jolloin näkyviin tulee kolmen kohdan valikko.

Asetusten mittayksiköt ovat tuumia, joten vakioasettelumallin mukaisia kirjeitä kirjoittavan on ryhdyttävä laskemaan: 1 cm on noin 0,4 tuumaa, joten 2,3 cm:n sarkainväli on n. 0,9 tuumaa. Kirjoita desimaalit pisteinä kun esimerkiksi määrittelet tulostusasetusten ikkunaan sivun reunuksia. Huomaa myös, että oletuspaperikoko on Letter.

Video kannattaa katsoa! Siitä näkee havainnollisesti mm. uudet hienot kommentit sekä Google-dokumenttien yhteiskäyttöön tulleet parannukset - mm. usea käyttäjä voi editoida samaa asiakirjaa vaikka yhtä aikaa. Videolla kerrotaan myös taulukkolaskentaohjelmasta sekä uudesta piirto-ohjelmasta.

WSOYpron kevät/syksy 2010 -tuoteluetteloon on merkitty Google-dokumentit, Työvälineet verkossa -kirjan ilmestymisajankohdaksi syyskuu 2010. Uudet ominaisuudet tulevat siis olemaan kirjassa mukana. Kirjaan on tarkoitus ottaa jonkin verran muidenkin Google-työkalujen kuin pelkästään toimistosovellusten käyttövinkkejä. Mitä sinun mielestäsi pitäisi ottaa mukaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.