Sivut

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

ClipArt-kuvan käyttäminen ei pilaa diaesitystäsi

PowerPointin vakiovarustukseen kuuluville ClipArt-leikekuville lähtöpassit ovat antaneet mm. Seth Godin ja Garr Reynolds. Leikekuvia on pidetty halvan näköisinä ja ovathan ne kieltämättä kuluneet käytössä. Microsoft Officen Screen Beans -hahmot eivät ole koskaan silmiä hivelleet eikä niistä enää löydä mitään huvittavaakaan.

Valokuvasivusto iStockphoto on eräs suosituimpia lähteitä silloin kun pitää löytää laadukkaita kuvia julkaisuihin, diaesityksiin yms. Paljon käytetyt kuvat vain kuluvat eikä siinä asiassa ilmeisesti auta hintakaan. Minun piti liittää tähän postaukseen YouTube-video, joka havainnollisti hauskasti sitä, miten iStockphoto-kuvakin voi olla klisee. Valitettavasti videosta on jäljellä vain ilmoitus: This video is no longer available due to a copyright claim by iStockphoto LP. Kannattaa lukea ainakin kuvapankkikuvia käsittelevä postaus Sticky Slides -blogista 2009: the year of stock image fatigue.

Missään nimessä ei ole järkevää ostaa kuvamateriaalia joka ikistä diaesitystä varten tai käyttää kuvan etsimiseen mahdottomasti aikaa. On yritettävä pärjätä sillä mitä on käsillä ja joissakin tilanteissa tämä voi tarkoittaa - voi kauhistus - ClipArt-leikekuvia . Leikekuvat ovat pääsääntöisesti tyypiltään vektorigrafiikkaa, jonka muokkaus on suhteellisen vaivatonta ja onnistuu paikan päällä PowerPointissa. Näin väsyneellekin kuvalle on helppo löytää uusi ilme. Olen joskus (valitettavasti olen tainnut hävittää kyseisen linkin, lisään sen tänne jos onnistun vielä löytämään!) lukenut blogiartikkelin, jossa neuvottiin tekemään ClipArt-kuvasta silhuettikuva: Ensin kuva puretaan Pura ryhmä -komennolla ja sitten se väritetään kokonaan esimerkiksi mustaksi. Jos kuvan ääriviivoista muodostuu selkeä kuva, tämä keino toimii. Usein kuvasta voi joutua poistamaan joitakin yksittäisiä elementtejä, kuten esimerkiksi taustana käytetyn suorakaiteen, joka normaalisti on valkoinen ja joka tulee näkyviin kuvan väritystä vaihdettaessa. Alla olevan kuvan kissan takamuksen alta on poistettu grafiikkaelementti, jotta silhuettikuvasta tulisi selvempi. Lopuksi määrittelin kuvalle pienen heittovarjon. Muutos vei pari minuuttia. Silhuettikuvaksi muutettavasta grafiikasta kannattaa muuten yleensä poistaa ääriviiiva.

Koska leikekuvia voidaan purkaa osiin, osia voidaan yhdistellä muiden leikekuvien tai niiden osien kanssa. Yhdisteltävien kuvien pitää luonnollisesti olla tyyliltään samanlaiset tai yhteensopivat.

ClipArt-kuvia voidaan muokata myös vaihtamalla kuvan sävytys (ks. yllä), johon PowerPointissa käytetään Muuta värejä -toimintoa. Toiminto esitellään usein valokuvien muokkaustoimintona, mutta se puree vektorigrafiikkamuotoisiin leikekuviin aivan yhtä hyvin. Versioissa 2007 ja 2010 sävytysvaihtoehdot mukailevat tietenkin teemojen värejä, joten yhtenäinen värimaailma on helppo säilyttää.

Microsoft Office -ohjelmien mukana tulee valokuvia, jotka nekin tahtovat kulua käytössä. Pian myyntiin tulevassa PowerPoint 2010 -versiossa on toiminto Artistic Effects, joka muistuttaa kuvankäsittelyohjelmien taiteellisia suotimia. Näillä saadaan uutta ilmettä valokuviin. Kuvan kellon olen nähnyt monta kertaa ennenkin, mutta Pencil Grayscale -tehosteella siitä tulee uuden näköinen.

OpenOfficen käyttäjiä kiinnostanee svg-muotoisia kuvia sisältävä Open Clip Art Library -sivusto, joka jo nyt betavaiheessaan vaikuttaa lupaavalta.

5 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä!

    Esitysten kuvittamisesta tehdään usein turhaan taidetta. Tuttu kuva vieraassa aiheessa saattaa auttaa muistamaan asian paremmin. Aiheeseen suoranaisesti kuulumaton kuvakin saattaa saada aikaan saman ilmiön.

    Me tavalliset ihmiset olemme melko kliseisiä (halusimme tai emme), joten kliseetkin voivat toimia :)
    http://klisee.idbbn.fi/

    VastaaPoista
  2. Kuva elävöittää esitystä, mutta kikkailuun ei kannata sortua. Minä en käytä valmiita kuvia tuolta paketeista, vaan lisenssillä hankkimastani kokoelmasta verkosta. Muutaman kympin lisenssi / vuosi antaa käyttööni lähes 8miljoonaa (!) kuvaa, joten valinnanvaraa on riittävästi. Kun tarve on muuallakin kuin esityksissä, sijoitus on kannattava.

    VastaaPoista
  3. Moikka ja kiitos kommenteista.
    Janne, luultavasti kaikki havainnolliset metaforat muuttuvat aikanaan kliseiksi ja ehkä toisinaan ollaan turhankin jyrkkiä kun leimataan jokin kuva-aihe kliseeksi. Käytännöllisyys sanelee monia reunaehtoja ja kliseekin voi tosiaan toimia.

    Nettimuori, muutama kymppi ei tosiaankaan ole suuri sijoitus ja varmasti maksaa itsensä takaisin ahkeralla kuvien käyttäjällä. CC-lisensoituja kuvia on paljon, mutta usein niissä on esimerkiksi kaupallista käyttöä koskeva rajoitus. Hyvä käytäntö on tietysti yrityksen oma kuvapankki, jonka tosin pitää olla sillä tavalla hoidettu (avainsanat tai tagit kunnossa) että sieltä etsivä löytää sen mitä tarvitsee.

    VastaaPoista
  4. Oletko tutustunut näihin:

    http://www.pixmac.fi/kategoriat/cliparts

    ja

    http://www.pixmac.fi/vectors

    VastaaPoista
  5. Dear anonyymi, kiitos linkeistä. Toiseen blogiini "Tiedon kuvia" (ulkoasu yms. vielä vähän vaiheessa, työt häiritsevät bloggausta välillä!) on tulossa aiheeseen liittyvien linkkien kokoelma, nuo voisivat sopia siihen.

    VastaaPoista

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.