Sivut

torstai 3. joulukuuta 2009

Twitter-listat: Listojen luominen ja peruskäyttö

Twitter-listat ovat olleet käytettävissä jo jonkin aikaa ja hypen savupilvi alkaa hälvetä. On hyvä hetki katsastaa mitä Twitter-listat ovat ja miten niitä voisi hyödyntää. Aloitan ihan alusta eli listojen luomisesta siitäkin huolimatta, että elämme tietoyhteiskunnassa, jossa kaikki jo kaiken osaavat tai ainakin selvittävät asiat 50 sekunnissa kun on tuo nettikin (#sarkasmi). Aika moni on kuitenkin ehtinyt kysellä suomenkielistä ohjetta listojen tekemisestä, useimmat ohjesivut taitavat tosiaan olla englanniksi. Koska pidän oppia omalla kielellä yhtenä ihmisoikeuksista, niin ole hyvä: tässä ohjetta suomeksi.

Listojen luonti sujuu ainakin tällä hetkellä helpoimmin omalta Twitter-profiilisivulta l. kotisivulta käsin, jossa Lists-painike näkyy heti viestien ja profiilikuvan välissä oikealla. Painikkeen New list -komento avaa ikkunan, jossa listan voi nimetä ja määritellä sen joko julkiseksi tai yksityiseksi. Listan nimen pitäisi alkaa kirjaimella ja siinä voi kuulemani mukaan (en ole tätä testannut) olla vain max 80 merkkiä, vaikka valintaikkunassa luvataan enimmäismääräksi 100.

Seuraavaksi ryhdytään lisäämään ihmisiä listalle. Tähän on useita eri tapoja, voit esimerkiksi käydä läpi omia seurattaviasi yksi kerrallaan tai käyttää Twitterin etsintätoimintoa. Omien seurattavien selailu on hyvä lisäystapa silloin kun on jo valmiina useita listoja, joille haluaa poimia ihmisiä eri alojen seurattavistaan. Yksittäisen tweettaajan lisäys listalle toteutetaan napsauttamalla nimen oikealla puolella olevista kahdesta painikkeesta sitä vasemmanpuoleista ja valitsemalla listan nimi luettelosta. Tweettaajan voi lisätä listalle suoraan myös hänen omalta profiilisivultaan. Näin on luonteva toimia esimerkiksi silloin kun saa uuden seuraajan ja menee tarkistamaan minkälaisesta tyypistä on kyse. Jos kyseistä henkilöä päättää seurata, hänet voi saman tien lisätä jollekin listoistaan. Huomaa, että yksi ja sama ihminen voi tarvittaessa olla usealla listalla yhtä aikaa.

Voit ryhtyä seuraamaan myös muiden laatimia listoja. Kun menet tweettaajan profiilisivulle, näet hänen laatimansa listat sivupalkissa. Napsauta listan nimeä ja näet siihen kuuluvien ihmisten tweetit sekä niiden yläpuolella painikkeen Follow this list, jolla voit siis ryhtyä tämän listan seuraajaksi. Lista jää omien listojesi alapuolelle näkyviin ja kuka tahansa muu voi ryhtyä seuraamaan sinun löytämääsi listaa, koska sitä et voi määritellä yksityiseksi kuten omat listasi.

Listaa voi muokata esimerkiksi vaihtamalla sen nimen. Tämän kohdan löytäminen oli minusta toiseksi vaikein asia listojen kanssa. Muokkausvalintoihin pääsee mm. avaamalla jonkun oman listansa ja klikkaamalla sivun yläreunassa näkyvää View list page -linkkiä. Tämän jälkeen sivun oikeassa yläkulmassa oman kuvan vieressä näkyvät linkit Edit ja Delete.

Listan voi lähettää muille kirjoittamalla listan nimen tweetin sisällöksi, esimerkiksi @olammi/mindmaps-and-infographics. Huomaa kuitenkin, että Twitter-clientit eivät tätä käytäntöä välttämättä tue, mutta ainakin Twitterin omalla web-sivulla kyseinen merkkijono ymmärretään oikein.

Omalta profiilisivulta näkee, onko itse päässyt muiden listoille. Olin aikeissa kirjoittaa, että ei ehkä kannata rynnätä tweettaamaan ensimmäisen 10 listan rajan ylittymistä, mutta olkoon. Antakaa itsestänne Twitterissä ihan sellainen kuva kuin haluatte. Kyllä sinne sekaan mahtuu tyyli jos toinenkin!

Seuraavaan listoja käsittelevään postaukseen ajattelin tehdä koosteen siitä, mitä eri blogeissa on listoista ja niihin liittyvistä käytännöistä kirjoitettu. Niin, ja kerron sen jutun, mikä minulle oli vaikein kun listojen käyttöä opettelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.