Alkuun pääsemiseksi pitää luoda Twitter-tunnus ja se sujuu esimerkiksi tämän suomenkielisen ohjeen avulla, jossa on muutakin tarpeellista perusjuttua. Twitter-tunnus on muotoa @+valitsemasi käyttäjänimi ja siihen liittyy kotisivu, jonka osoite on muotoa www.twitter.com/omatunnus. Voit heti ryhtyä kirjoittamaan viestejä eli tweettejä ja seuraamaan muita. Tämä kuulostaa helpolta, mutta ei välttämättä ole maailman yksinkertaisin asia käytännössä (ainakin itselläni kului paljon aikaa erinäisten pikkujuttujen selvittämiseen, koska en tuntenut ketään joka olisi osannut neuvoa). Ensimmäiseksi kannattaa selvittää itselleen ero kolmen eri tyyppisen viestin välillä, joita ovat perusviesti (tweet), vastaus (@reply) ja suoraviesti (DM).
- Perusviestiä ei sen erityisemmin ole suunnattu kenellekään. Tätä ei silti pidä nähdä niin, että mitä tahansa kannattaisi tweettailla tai että mikä tahansa olisi mahdottoman kiinnostavaa muiden mielestä. Sisällön nyansseista olenkin suunnitellut kirjoittavani enemmän sarjan viimeisessä postauksessa. Kunhan Twitter-verkostosi alkaa muodostua, sinulle tulee varmasti jonkinlainen käsitys siitä, minkälaisella sisällöllä tuotat sille lisäarvoa. Tyypillinen tweet voisi olla esimerkiksi selaimen osoiteriviltä Twitterin viestikenttään kopioitu verkkosivun osoite ja siihen liittyvä lyhyt kommentti. Yleinen luulo on, että Twitterissä pitää kertoa mitä parhaillaan tekee ("istun hikisenä autossa astangajoogatuntini jälkeen"). Tämä on kuitenkin vanhentunut ja yksinkertaistettu käsitys.
- Vastaus on esimerkiksi kysymys jollekin toiselle tai kommentti hänen viestiinsä. Vastaus on muotoa @vastaanottaja + viestin sisältö. Kuka tahansa voi halutessaan nähdä toiselle lähetetyn vastauksen.
- Suoraviesti eli DM on käyttäjälle henkilökohtaisesti lähetetty viesti, jota muut eivät näe. Suoraviesti lähetetään kirjoittamalla d ja vastaanottajan tunnus ilman @-merkkiä, esim. d olammi. Suoraviesti kannattaa lähettää jos tietää sisällön olevan merkityksetöntä muille kuin vastaanottajalle. Huomaa kuitenkin, että moni katsoo suoraviestin käytön edellyttävän jonkinlaista tuttuutta. Vastaanottamansa ja lähettämänsä viestit näkee omalta kotisivultaan siirtymällä omaan arkistoon (Home) ja napsauttamalla Direct Messages -kohtaa.
Kun näet oman tweettisi varustettuna merkinnällä RT @tunnuksesi, kyseessä on Retweet. Se on yleensä tulkittava kohteliaisuudeksi. Joku on pitänyt tweettisi sisältöä sen arvoisena, että on halunnut jakaa sen verkostonsa kanssa.
Käytännössä Twitterin tehokkaan käytön edellytys on selainlaajennuksen tai apuohjelman asentaminen. Lempiselaimeeni eli Firefoxiin on saatavilla useita hyviä laajennuksia, suosikkini on TwitterFox. Jos sinullla on iGoogle-sivu, TwitterGadget on kätevä lisävempain. Älypuhelinten käyttäjiä hemmotellaan runsaalla apuohjelmavalikoimalla. Apuohjelmien ja selainlaajennusten eräs hyvä puoli ovat työkalut linkkien lyhentämiseksi, sillä pitkä linkki haukkaa piankin suurimman osan sallitusta 140 merkistä. TwitterFox muuten lyhentää linkit automaattisesti. Ilman selainlaajennuksia operoiva voi käyttää esimerkiksi Bitly-palvelua.
Lopuksi vielä TwitterGadgetin uusista piirteistä kertova esittelyvideo. Perustoiminnot ko. lisäkapulasta oppii nopeasti, mutta videolla on käteviä vinkkejä.
Osassa 2 on vuorossa seuraaminen eli miten saada seuraajia (followers) ja miten löytää hyviä seurattavia (following). Hyvien seurattavien ansiosta Twitteristä voi parhaimmillaan tulla henkilökohtaisesti "räätälöity oppimisympäristö".
Lisätietoa Twitteristä
- Augie Rayn artikkeli, jonka löysin viime kesänä socialmediatoday-verkkolehdestä: Three Essential Lessons to Teach Twitter to a 72-Year-Old.
- Selainlaajennuksista kiinnostuneille The Comprehensive Twitter Integration Toolbox: Integrate Twitter with Anything!
- Myös Tuolin ja näppäimistön välistä -blogissa on 7 Twitter-aiheista artikkelia jo ennestään. Pari ensimmäistä kuvaa alkuaikojani Twitter-käyttäjänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti