Sivut

keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Mitä uutta tuo Microsoft Office Word 2010

Wordiin, kuten myös Exceliin, näyttäisi tässä versiopäivityksessä olevan tulossa vähemmän muutoksia kuin PowerPointiin ja Outlookiin. Eräs näkyvimpiä uusia ominaisuuksia on kaikille sovelluksille yhteinen Backstage, josta kerroin edellisessä Office 2010 -postauksessa.

Merkittävimpänä uutena Wordin ominaisuutena pitäisin verkkokäyttöä helpottavaa co-authoring -toimintoa eli usea käyttäjä pystyy editoimaan samaa asiakirjaa yhtäaikaa. Ei enää Vain luku -ilmoituksia vaikka kaveri ehtisi dokumentin kimppuun ensin! Lisäksi Microsoft Word Web Apps ja Microsoft Word Mobile 2010 lupaavat käyttäjälle pääsyn omien asiakirjojensa pariin mistä tahansa. Onkin ehtinyt kulua kohta parisen viikkoa siitä kun Microsoft Office Web Apps -sovelluksia on päässyt testaamaan. Vaikka Web Apps -ratkaisu vaikuttaa vielä keskeneräiseltä ja häviää mm. käyttömukavuudessa Googlen vastaavalle ilmaisratkaisulle, Web Appsit yhdessä Officen viimeaikaisten kehityssuuntien kanssa ilahduttaa. Se heijastaa ensinnäkin yleistä muutosta, joka asiakirjatuotannossa on ehtinyt tapahtua sinä aikana kun olen ollut koulutustyössä mukana. Viisitoista vuotta sitten ihminen puursi yksinään sidottuna oman työpöytänsä ääreen. Nyt ei ole lainkaan tavatonta, että työryhmä työstää yhdessä laajaa asiakirjaa. Lisäksi yksittäisen tiimin jäsenen pitää päästä osallistumaan työhön muualtakin kuin toimiston sermien keskeltä. Toiseksikaan ei ole harvinaista, että ihminen tekee töitä periaatteessa yksin, mutta käytännössä toimii yhteistyössä usean eri tahon kanssa. Suuryrityksille on pitkään ollut tarjolla SharePoint ja sen mukana tulevat ryhmätyövälineet, mutta tähän saakka eri suuntiin sidoksissa olevat pien- ja yksinyrittäjät ovat saaneet tulla toimeen miten kuten, käytännössä ryhmätyöpuolella moni kaltaiseni on päätynyt Google-dokumenttien käyttäjäksi. Itselläni on esimerkiksi työkäytössä laaja paletti Googlen työvälineitä. Nähtäväksi jää löytyykö riittävästi hyviä syitä luopua siitä.

Vasta version 2007 myötä opin käyttämään kunnolla hyödykseni rakenneruutua (Navigation Pane). Kun hoksasin, että rakenneruudun tekstin tyylejä voi muokata, käyttömukavuus parani merkittävästi. Version 2010 uudistukset kohentavat sitä entisestään. Asiakirjan tyyleillä muotoillut otsikot näkyvät aikaisempaa selkeämpinä ja pitkä asiakirja pysyy kokonaisuutena hyppysissä. Tuttu pienoissivunäkymä on edelleen käytettävissä. Navigaatioruutuun liittyvästä uudesta etsintätyökalusta tuli heti lempparini. Se näyttää tehtäväruudussa kappaleet, joissa etsittävää merkkijonoa on käytetty ja vastaavat kohdat merkitään myös asiakirjaan. Tehtäväruudun kautta pääsee nopeasti siirtymään haluamaansa kohtaan asiakirjassa.

Wordiin on luvattu myös parannuksia oikeinkirjoituksen tarkistukseen: " …a context-sensitive speller that corrects your spelling errors when a word is correctly spelled but misused". Kuulostaa hyvältä, mutta valitettavsti tämä ei ole vielä toiminut kunnolla edes englanninkielellä. Mahdollisesti tuolin ja näppäimistön välissä on jäänyt jotakin hoksaamatta, mutta arvelen ilmiön johtuvan Technical Preview -vaiheesta.

Grafiikkapuoleen on edelleen satsattu. SmartArt-kaavioihin miellyin jo versiossa 2007 ja version 2010 mukana on uusia upeita kaaviotyylejä. Muutenkin Word 2007 ja 2010 alkavat olla jo sillä tasolla, että ne riittävät pienimuotoisten esitteiden yms. tekemiseen. Esimerkiksi e-kirjan taittamiseen en enää valitsisi julkaisuohjelmaa, koska Wordissa on jo kaikki tarvittava ja työ sujuu myös nopeammin kuin julkaisuohjelmalla (ainakin minulta).

Wordin vanhoista ärsytyksistä jäljellä on edelleen ns. pitkä tavuviiva. Tosin kyseessä on vasta TP, joten voisiko mitenkään olla mahdollista, että valmiissa suomenkielisessä versiossa tämä olisi lopultakin korjattu?

Pitkä tavuviiva tai ei, kaiken kaikkiaan Word 2010 -tekstinkäsittelyohjelma tuntuu hyvältä käytössä. Se on ollut myös suhteellisen vakaa. Satunnaisista kaatumisista huolimatta mitään ei ole hävinnyt, koska asiakirjan palautustoiminto toimii nimensä mukaisesti. On lupailtu, että Technical Preview -version testaajat saisivat vielä loppuvuodesta yhden Betan kokeiltavaksi. Odotan mielenkiinnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.