Sivut

torstai 11. kesäkuuta 2009

Twitter-lukutaidosta, lisälinkkejä

Tiistaisen postaukseni jälkeeen löysin uutta materiaalia, joka varmasti valaisee lisää Twitterin olemusta. O'Reilly Radar -sivulla on hyvä artikkeli Twitter is Not a Conversational Platform. Sen kirjoittaja Mark Drapeau lähtee ajatuksesta, että Twitter tulisi nähdä luonteeltaan jonkinlaisena yhteisen tiedon tuottamisen ja jakamisen välineenä. Se olisi siis lähempänä wikiä kuin niitä välineitä, joiden pääasiallinen käyttötapa on keskustelu ja välitön viestinvaihto. Yleinen harhakäsitys kun on, että Twitter on jonkinlainen keskustelualusta ja tätä odottaessaan todennäköisesti pettyy. Näyttää myös siltä, että tyypillinen Twitterin käyttäjä on melko passiivinen (ks. Harvard Business Publishing, artikkeli Twitterin käyttäjätutkimuksesta). Twitterissä tiedon tuottajien ja sen käyttäjien välinen suhde on samansuuntainen kuin Wikipediassa: n. 10 % Twitterin käyttäjistä tuottaa n. 90 % sisällöstä.

No Twitterin nurjaan puoleen vielä palatakseni, tietyn tyyppisiä käyttäjiä pidetään rasittavina, mutta heistä on myös revitty huvi irti: Tweeting too hard, Where self-important tweets get the recognition they reserve. Osa näistä on todennäköisesti parodiaa, mutta luultavasti jotkut ovat myös ihan tosissaan.

" I make multi-million $ decisions on a regular basis -- why is it soooo difficult to decide what to do with my hair?"

2 kommenttia:

  1. Niin monta asiaa eläessään vain hipaisee liian hätäisesti, niin minäkin luokittelin twitterin osastoon "ans kattoo ny". Silmäni avautuivat vasta kirjoituksesi myötä näkemään tämän oikean tiedontuottamisen/etsimisen mahdollisuuden. Mikäpä olisikaan parempi lähde uutistakin uudemmalle tiedolle...

    VastaaPoista
  2. Terve Mika!
    Tutulta kuullostaa! Kannattaa antaa Twitterille vain kunnolla aikaa niin se aukeaa. Ja suodattaa rankasti! En muista kuka sanoi, että Twitter on uusi RSS, mutta tähän tapaan sen itse koen.

    VastaaPoista

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.