Aamulla vaihdoin ajatuksia Twitterissä Twitteristä tutun kouluttajan kanssa siitä, miten kesä vähentää mielenkiintoa tietokoneita kohtaan. Tämä on meille luonteva rytmi, sillä vaikka koulutuspäiviä on vielä kalenterissa, koulujen loppuminen merkitsee hiljaisempaa aikaa. Voi viimeistellä vaikkapa keskeneräistä kirjaa, jos sellaiseen hullunhommaan on ryhtynyt, tai pohdiskella muuten vain miten työtään tekee ja miten sitä kehittäisi.
"Opettele ensin säännöt ja unohda ne." - Basho -
Reilu vuosi sitten totesin omasta työstäni, että asioita pitää ryhtyä tekemään toisin, koska jo ylettömäksi mennyt hinnalla kilpailu alkoi mietityttää. Nälkään kuolemaisillaan oleva kouluttaja on huono kouluttaja! Lisäksi totutut toimintamallit tympivät aina vain enemmän. Ensin tuntui mahdottomalta ajatella, että tätä työtä voisi tehdä toisin – niin syvässä oli se 90-luvulta omaksuttu IT-koulutuksen malli. Eihän tuo enää toimi, jos toimi kunnolla silloinkaan. Ja koulutettavat ovat nyt erilaisia kuin 10–15 vuotta sitten. Pakon edessä ihminen kuitenkin on kekseliäs ja yllätys: Tätä työtä VOI tehdä monin eri tavoin. Lisäksi erilaisten tapojen etsiminen koulutustyön tekemiseen on myös erilaisten oppijoiden palvelemista.
Luokkaopetus ja harjoitusten teettäminen toimivat, jos niitä käytetään sellaisten kanssa, jotka tällaista koulutustapaa tarvitsevat. Toisille oppijoille ja tiettyihin aiheisiin sopii mainiosti opiskelu verkkokurssilla. Joskus luento on paikallaan – tämä on saanut etenkin kollegat älähtämään. Monelle luento sanana tuo kai mieleen tietynlaiset yliopiston luennot, mutta pitää varoa omia ajatusurautumiaan!
Sattumasta oivallus
Keksin kokeilla luentomuotoa aivan sattumalta. Asiakkaan yhteyshenkilö ilmoitti koulutuspäivän aamuna, että "kielsin porukkaa ottamasta omia läppäreitä tähän sinun koulutukseesi". Kuulemma aikaa menee aina liikaa koneiden kanssa turaamiseen. Olin kauhuissani, koska olin suunnitellut päivän esimerkkien ja harjoitusten varaan. Muutamassa minuutissa piti tehdä uusi päiväsuunnitelma, joka käsitti etenemistä demojen ja kurssilaisten kysymysten varassa. Päivä olisi voinut sujua paremmin, mutta niin hyvin se sujui, että asiakas rohkeni tilata lisää samanlaista ja minä rohkaistuin miettimään, josko tästä voisi kehittää jotakin oman näköistään. Vähän myöhemmin sain tarjouspyynnön, jonka esittäjä kertoi suhtautuvansa kriittisesti siihen, että jokaista koulutettavaa istutetaan päivä luokassa harjoituksia tekemässä. Rakensin hänelle paketin, joka koostui erilaisin tavoin toteutetuista osakokonaisuuksista ryhmien osaamistasoon sovitettuna. Asiakas hyväksyi tarjouksen!
Demojen ja luentojen varassa etenevä koulutus ei ole uutta. Tamperelainen Relevantum Oy on toiminut näin pitkään. Olen itse osallistunut useaan Relevantumin koulutukseen. Ensimmäinen kerta oli kulttuurishokki: "Mitä, ei omaa konetta?". Se, että palasin takaisin useita kertoja, kertoo varmasti paljon. Kertonee vielä enemmän, että pitkän linjan IT-kouluttajana, jolla on myös pari vuotta sitten valmiiksi tullut kasvatustieteiden maisterin tutkinto, uskallan suositella tämän tyyppistä koulutusta. Relevantumilla on paljon aiheita, jotka jo luonteeltaan sopivat luennoksi, mutta omat hyvät kokemukseni perustuvat pääosin tietokoneohjelmien käyttöä koskevaan koulutukseen. Homma toimi!
Nyt heristän kuitenkin varoittavaa etusormea: Demo+luento-menetelmä sopii suhteellisen edistyneille käyttäjille. Perustan on oltava kunnossa! Jos on puutteita perusasioissa, kannattaa luottaa hands-on harjoittelun tehoon. Mutta osa koulutuksen tarjoajan osaamista on juuri se, että osaa kuunnella asiakasta ja suositella hänelle oikeaa menetelmää tai menetelmien yhdistelmää.
Minua kiinnostaa myös koulutettavien asioiden tarkastelu laaja-alaisemmin kuin pelkästään mekaanisten toimintojen esittelynä. Ohjelmilla tehdään aina jotakin jossakin kontekstissa. Esitysgrafiikkakoulutuksessa ja MindManagerin kanssa on ollut luontevinta lähteä kokeilemaan tätä lähestymistapaa. Myös Outlook-koulutukseen pitää mielestäni liittää tietotyön tehostamispohdintaa. Ja tehostamisella en tarkoita työn tekemistä enemmän ja nopeammin vaan fiksummin!
Itse olen pari kertaa käynyt kurssia etänä eli omalla tietokoneellani. Opettajat olivat omillaan. Asioita käytiin läpi harjoituskirjan ja sähköpostin välityksellä. Tykkäsin kovasti. Oli kiva olla kurssilla silloin, kun itselle sopi.
VastaaPoistaVerkkokurssi onkin hyvä vaihtoehto sellaiselle, jolla on paljon töitä ja joka ei pääse irtautumaan omista töistään kokonaisen työpäivän ajaksi tai juuri silloin, kun sopiva kurssi satutaan pitämään. Itsekuriahan verkkokurssi vaatii, vaikka kyllä sitä tarvitaan osallistuu sitten minkälaiseen koulutukseen tahansa. Minun on ainakin vaikea patistella aikuista ihmistä missään tilanteessa jos näen, ettei asia tätä yhtään kiinnosta.
VastaaPoista