Viime viikolla tyttäreni sai uuden tietokoneen. Jätetäänpä merkki mainitsematta, koska jäljempänä kuvaamani ongelmat eivät tietääkseni ole mitenkään merkkikohtaisia. Sanotaan kuitenkin, että laite on pienikokoinen, näppärä ja tehokas. Laite ostettiin valmiiksi asennettuna, ts. käyttöjärjestelmä oli kunnossa, toimistopaketti asennettuna, viruksentorjuntaohjelmasta luvattiin käyttöön 60 päivän kokeiluversio, käsittääkseni melko tavanomainen kokonaisuus.
Jussi T. Kosken Arkiähky-kirjassa on sanottu mm. seuraavaa:
"Mitä enemmän kulutamme huonosti toimivaa teknologiaa, sitä enemmän teknologia kuluttaa meitä. Tätä puolta kulutusyhteiskunnan olemuksesta ei ole vieläkään riittävän syvästi oivallettu."Viime viikon loppupuolella käytin useita tunteja sellaisen laitteen kanssa, joka on tieto- ja oppimisyhteiskunnan asukille välttämätön ja joita saa kaupasta käyttövalmiina, niin sanotusti.
Hämmästyttävän paljon valmiiksi asennetun tietokoneen kanssa piti viettää aikaa saadakseen häiritseviä toimintoja pois päältä tai toimimattomia toimintoja pois ja korvatakseen toimivilla. Ensimmäinen ärsytys oli laitteen turvajärjestelmä, joka halusi tehdä kaiken mahdollisen käyttäjän puolesta ja sen intoa piti hillitä. Aikaa kului tarpeettoman paljon käyttöoppaan linkkien aukomiseen, eikä vieläkään ole täysin selvillä mitä järjestelmä haluaa tallentaa ja mihin. En ylipäätään pidä mistään sellaisesta, joka lupaa hoitaa asioita käyttäjän puolesta eikä selvästi kerro millä tavalla ja mihin esimerkiksi tietoja tallennetaan. Tiedän nimittäin, että jossakin vaiheessa koneiden ja ohjelmien lupaukset pettävät ja silloin on käyttäjän itsensä hyvä tietää yhtä sun toista.
Jussi T. Koski:
"Erilaiset tekniset apuvälineemme tarvitsevat jatkuvia väliapuja toimiakseen luvatulla tavalla, eivätkä toimi sittenkään. Kyllä on tulevaisuuden antropologeilla ihmeteltävää."Palomuuri- ja viruksentorjuntaohjelman 60 päivän kokeiluversio osoittautui erinomaiseksi markkinointikeinoksi, nimittäin kilpailijan kannalta! Koneen käyttöönoton yhteydessä asianmukaisesti tehty rekisteröinti ei riittänyt saamaan ohjelmaa toimimaan täydellisesti vaan olisi pitänyt lähteä säätämään ohjelmavalmistajan verkkosivulla olevaa konsolia paikallisesti tehtyjen säätöjen lisäksi. Verkkosivu, johon pääsi rekisteröinnin jälkeen saadulla salasanalla, oli mitä sekavin. Tekisi mieli lähettää linkki Jacob Nielsenille. Myönnän tosin, että syyllistyin kärsimättömyyden paheeseen ja enkä pitkään turannut verkkosivun asetusten kanssa. Ilmoitin etten aio opiskella 60 päivän takia uutta viruksentorjuntaohjelmaa, koska en myöskään missään nimessä ryhdy maksamaan näin epämääräisellä käyttöliittymällä varustetusta softasta. Poistin viruksentorjunnan ja palomuurin, hain verkosta ilmaiset työkalut, joiden tiedän toimivan. Hyviä ilmaisohjelmia suosittelen mielelläni ihan nimeltä mainiten: Hakemani viruksentorjuntaohjelma oli Avast, joka on kotikäyttäjälle ilmainen. Palomuuriksi laitoin toistaiseksi päälle Windows Vistan oman palomuurin.
Tässä vaiheessa totesin, että olen elinaikanani viettänyt melkoisesti aikaa graafisen käyttöliittymän tiimalasikuvaketta katsellen, sittemmin ohjelman otsikkorivin (Ei vastaa) -merkintää tuijotellen ja pohtien, tarkoittaako tämä nyt oikeasti juntturaa vaiko vain pientä viivästystä, jonka ohimenemistä kannattaa odotella.
Käyttövalmiin laitteen värkkäämiseen olisi kulunut aikaa enemmänkin, ellei Y-sukupolvilaiseni olisi suhteellisen valistunut ja pystynyt tekemään paljon itsekin. On kuitenkin asioita, jotka eivät näytä mahdottomasti häntä kiinnostavan ja joista huomautin nytkin, että "on näitä tiettyjä juttuja joihin kannattaisi vähän perehtyä". Muistutin, että kotimikrotukea ei siinä vaiheessa ole kun opiskelujen vuoksi asuinpaikkakunta vaihtuu. Tyttö tähän: "Mähän voin aina skypettää sulle!" Mitäpä siihen enää sanomaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti