Lyhyt ja ytimekäs lause silmiä hivelevän taustavalokuvan päällä on kaunis katsoa ja varmasti tehokaskin, mutta kaikissa tapauksissa se ei vielä riitä esitysgrafiikaksi. Suuri osa asiakkaistani tarvitsee graafisia kuvaajia, kulkukaavioita, taulukoita yms. numerotietoa ja prosessien etenemistä havainnollistavaa grafiikkaa diaesityksissään. Tällaisen tekemiseen eivät Presentationzenin tai slide:ologyn opit aivan riitä. Olen toki em. blogien ja kirjojen vannoutunut fani, mutta etsin myös aktiivisesti oppia ja vinkkejä toisista suunnista.
Jokin aika sitten löysin blogin nimeltä Extreme Presentation ja sieltä Chart Chooser -kaavion. Blogia kirjoittava Andrew Abela on laatinut kaavion opastaakseen ihmisiä valitsemaan oikeanlaisen graafisen kuvaajan esittämälleen tiedolle. Jostakin syystä blogin lukijat villiintyivät kääntämään Chart Chooseria eri kielille, siitä on saatavissa käännökset venäjäksi, kiinaksi, saksaksi, ruotsiksi ja nyt myös suomeksi. Syyllinen viimeksi mainittuun istuu parhaillaan täällä tuolin ja näppäimistön välissä kirjoittamassa.
Minusta kaavakuva on näppärä ja hyödyllinen apuväline kiireiselle, joka miettii miten asiansa tehokkaimmin esittäisi. Tekninen ja numerotieto kuvallisessa muodossa kun pitäisi myös saada esitetyksi siten, että kuvaaja näyttää miten asiat ovat, mutta ei enempää eikä vähempää. Kuten kaaviota koskevassa email-vaihdossa totesin, minusta kaavio oli kääntämisen arvoinen. (Parin päivän takaisen hesariartikkelin perusteella kääntäjät muuten elävät köyhyysrajan lähellä, joten eipä kait ole paljonkaan eroa sillä kääntääkö ilmaiseksi vai laskuttaen. Ja kun kääntää ilmaiseksi, voi kääntää sellaista jota tarvitsee itse ja jota pitää kääntämisen arvoisena. )
Numeromuotoisen tiedon visualisoinnin ei muuten tarvitse olla tylsää, vaikka tällaisia epäilyksiä olen joskus ollut huomaavinani. Hyviä blogeja aiheesta ovat mm.:
sekä CommComm-blogin artikkeli, johon on koottu tietoa PowerPointia sivuavasta tutkimuksesta: Creating PowerPoint Based on Research.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti