Työteho ei ole parhaimmillaan, väsyttää. Vein yöllä tyttäreni Jyväskylän Lyseon Lukion pihaan, jonka viereisellä kadulla tilausbussi odotti valmiina lähtemään Helsinki-Vantaan lentokentälle. Parikymmentä lyseolaista ja muutama opettaja lähti Burkina Fasoon Lyseon Rytmin vaihtoa -kulttuuriprojektiin liittyvälle kymmenpäiväiselle matkalle (osasitko muuten sijoittaa Burkina Fason oikein kartalle linkistä tarkistamatta?).
Lyseolla on vuodesta 2003 ollut kumppanuuskoulu Wend Manegda Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa. Rytmin vaihtoa -projektin kasvatukselliset tavoitteet liittyvät kansainvälisyyskasvatuksen lisäksi oman kansallisen identiteetin tutkimiseen, taide- ja mediakasvatukseen, ympäristökasvatukseen sekä yrittäjyyskasvatukseen. Lyseolaiset ovat kerran aikaisemmin käyneet Burkina Fasossa ja toissa vuonna Burkina Fasosta oli ryhmä täällä Jyväskylässä.
Projektia on ollut mukava seurata. Nuoret ovat keränneet rahaa talkoovoimin eivätkä pelkästään itselleen ja omaa matkaansa varten vaan myös kumppanuuskoulun opetustarvikkeita varten. Rahaa on ansaittu monin eri tavoin (mm. viime joulunaikaan täällä nähtiin afrotiernapojat tai -tytöt!, on pidetty lauantaijuhlaa lapsille, hoidettu narikoita Huoneteatterilla ja jäähallissa, tehty siivoustyötä, metsänistutusta yms.). Tässä on varmasti opittu monenlaisia asioita mm. yhdessä työskentelystä ja ryhmässä toimimisesta. Omana kouluaikana ryhmätyöt tahtoivat olla sitä, että itse valittiin kaverit, joiden kanssa raapaistiin lyhyt työ. Kasvattavampaa olisi ollut joutua tekemään pitkäjänteisesti töitä erilaisten ihmisten kanssa ja tutkia sitä, miten tullaan toimeen ja saadaan jotakin aikaan yhteisen tavoitteen vuoksi, vaikka ei välttämättä kaikessa niin samanhenkisiä oltaisikaan. Juuri tällaista pitää koulussa olla: Kasvatetaan yleissivistystä ja rohkaistaan avartamaan maailmankuvaa samalla kun opetellaan jo työelämässä pärjäämisen kannalta tärkeitä taitoja. Näillä fiksuilla nuorilla ihmisillä on ollut onni saada mahtavia tyyppejä opettajikseen.
Myönnän, että olen hieman huolissani. En ole mikään Äidin Arkkityyppi -äiti, mutta sisäisen kanaemoni löydän kyllä. Tyttö ei ensimmäistä kertaa elämässään astu Afrikan maaperälle ja hän on tottunut matkoihin, joilla ei suinkaan viruta ökyhotellin uima-altailla. Mutta rokotusohjelma oli kyllä mittava verrattuna siihen, millä aikaisemmin on pärjätty ja jo siitä voi päätellä, että aikaisempaa rankempiin oloihin ollaan menossa. Joka tapauksessa näyttää siltä, että lento on päässyt ajallaan lähtemään Helsingistä. Kyllä ne siellä pärjäävät!
Lisäys iltapäivällä noin kello 13
Sisäinen kanaemoni kaakatti siinä määrin, että ryhdyin etsimään vastaavanlaista ranskalaista palvelua kuin on esimerkiksi Finavialla. Löysin FlightStats-palvelun, jolla voi tarkastella Euroopan lentokenttien ruuhkia ja etsiä tietoa lähtevistä ja tulevista lennoista. Palveluun liittyen löysin Flight Monitor -gadgetin, jonka asensin iGoogle-sivulleni. Tiedoissa mm. luvattiin, että vempaimen voisi asentaa myös Windows Vistaan. Värkki näytti toimivan hyvin, kuten nämä tällaiset yleensäkin. Tyttäreltä tuli tekstiviesti, jossa hän ilmoitti "ihan kohta" olevansa lähdössä Pariisista ja pian sen jälkeen Flight Monitori välkytti punaista = lento nousi ilmaan 4 minuuttia aikataulusta jäljessä. Sehän on sama kuin ajallaan! Työkalussa näkyvät lennon tiedot toimivat linkkeinä, joiden kautta pääsee katsomaan yksityiskohtaisempaa tietoa FlightStatsista. Kun kone on ilmassa, monitoriin voi vaihtaa laskeutumiskohteen tiedot.
Flight Monitoria en jaksanut selata Googlen vimpainlistasta vaan kirjoitin Etsi gadgeteja -ruutuun tekijän nimen Marco Kroonwijk. Löytyi niinkin. Tätä nyt sitten tihrustelen ahkeraan tänään illalla ja taas 7. joulukuuta.
2 kommenttia:
Kiitos vinkistä!
Harvoin minä noita kansainvälisten kenttien tietoja tarvitsen, mutta koska minäkin olen kanaemo, haen varmuuden vuoksi heti käyttöön!
Hyvin tuo gadget toimi kunhan hoksasi välilaskun jälkeen vaihtaa lähtöpaikan. Se ei ilmeisesti seuraa reittiä aivan automaattisesti.
Mutta helpottaa kieltämättä kanaemon elämää :)
Lähetä kommentti