Excelin funktioiden joukossa on RIVI-funktio (ROW), jonka luvataan palauttavan viittauksen rivinumero. Ilman funktiotakin olisi tietysti päivänselvää, että esimerkiksi solu A100 on rivillä 100. Mutta useimpia funktioita ei kannatakaan jäädä tuijottamaan sellaisenaan vaan ne ovat parhaimmillaan vasta osana pidempää kaavaa tai yhdistettynä toisiin funktioihin. Oletetaan, että taulukkosi on laadittu oikeaoppisesti lajittelua silmälläpitäen eli siinä on sarakeotsikot ensimmäisellä rivillä varsinaisten tietojen alkaessa juosta riviltä 2. Oletetaan myös, että haluat tietoriveille rivinumeroinnin A-sarakkeeseen. Kirjoita siis A-sarakkeen toiselle riville kaava =RIVI()-1.
=RIVI() yksinään palauttaa sen rivin rivinumeron, jossa kaava on. Kaavan loppuosa vähentää kaavan olinpaikan yläpuolella olevien rivien lukumäärän riviviittauksesta. Kopioi kaavaa alaspäin niin moneen soluun kuin tarvitaan ja täytä taulukkoasi kaikessa rauhassa. Kun taulukko lajitellaan nimisaraketta kriteerinä käyttäen, rivinumerot ovat aina oikein. Voit jopa poistaa rivejä ja lisätä niitä. Lisätyn rivin kohdalle täytyy tietysti kopioida kaava yläpuolisesta solusta, mutta itse rivinumeroinnin oikeellisuuteen ei tarvitse puuttua.
Voit aivan mainiosti aloittaa taulukkosi tietojen lisäämisen vaikka riviltä 20, kunhan vain muistat vähentää yläpuolelle jäävien rivien lukumäärän funktion palauttamasta riviviittauksesta, =RIVI()-19.
2 kommenttia:
Terve!
Kuinkas silloin menetellään, jos rivit eivät ole peräjälkeen mutta haluaa kuitenkin juoksevan numeroinnin? Esim. jos soluissa B1,B2,B3 ja B8,B9,B10 on asioita jotka haluaisin numeroida siten, että A1:ssä olisi 1, A2:ssa 2, A3:ssa 3, A8:ssa 4, A9:ssä 5 ja A10:ssä 6.
Kirjoita soluun A1 kaavaksi =JOS(B1<>"";LASKE.A($B$1:B1);"") ja kopioi alaspäin.
Lähetä kommentti