Sivut

keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Wordin osien tunnisteet ja niiden linkitys

Osiin jaetun asiakirjan tunnisteen aiheuttamia murheita tulee vastaan niin usein, että aiheen kertaaminen taitaa olla paikallaan:

Kun asiakirjan osissa halutaan käyttää erilaisia tunnisteita, on muistettava se, että tunnisteet on linkitetty toisiinsa - itse asiassa suurin osa tunnisteisiin liittyvistä ongelmista johtuu siitä, että tämä ominaisuus unohdetaan. Ihan ymmärrettävää, ellei joka päivä askartele pitkien asiakirjojen ja niiden tunnisteiden parissa. Oletus siis on, että asiakirjan tunnisteet ovat samanlaiset kaikilla sivuilla, kaikissa osissa, parittomilla ja parittomilla sivuilla. Tässä on järkeä siinä mielessä, että perustunnistemäärittelyistä päästään vähällä työllä. Jos esimerkiksi asiakirjassa on kolme osaa ja lisäät jotakin yhden osan tunnisteeseen, muutat samalla kaikki tunnisteet. Kun halutaan jotakin erilaista, poikkeavuudet määritellään erikseen. Ja osien välinen linkitys on purettava ennen kuin mitään yksittäisiä osia koskevia muutoksia voidaan tehdä (tai voidaanhan niitä tehdä, mutta se ei kannata…).

Siis: Jos halutaan yhdelle osalle erilainen tunniste kuin muille sitä edeltäville, tunnistetta muokattaessa on ensimmäiseksi napsautettava Linkitä edelliseen -painiketta (Link to Previous), joka on alla olevassa kuvassa korostettu oranssinvärisellä (Word 2007:ssä painike on vähän eri näköinen). Painikkeen värityshän kertoo, että linkitys on käytössä. Jos ehdit muuttamaan yhdenkin merkin ennen linkin purkamista, kumoa muutos esimerkiksi Ctrl+Z:lla ja jatka vasta painiketta napsautettuasi.


Jos asiakirjassa on erilaiset tunnisteet parillisille ja parittomille sivuille, on huomattava, että saman osan parilliset ja parilliset tunnisteet on linkitetty erikseen. Ei siis riitä, että purat esimerkiksi vain osan parillisen sivun linkin. Pariton on edelleen kytkettynä edelliseen osaan. Sama pätee alatunnisteisiin, sillä olisihan mahdollista, että haluaisit alatunnisteiden olevan samanlaiset kaikilla sivulla ja vain ylätunnisteiden sisältö vaihtuisi osissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.

Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.