Olen sitten 100:s sertifioitu TIETY-kouluttaja! Koska TIETY-tutkinto voi toistaiseksi kuullostaa oudolta ja uudelta asialta, on varmaankin paikallaan esitellä sitä hieman tarkemmin:
TIETY on ainakin siinä mielessä merkillinen juttu, että juuri päättyneen kurssini perusteella se näyttää vetävän puoleensa mahdottoman hyviä tyyppejä. Terveiset vain koko porukalle, niin kouluttajille kuin koulutettaville!
Mutta sitten tähän tutkinnon sisältöön ja tarkoitukseen: TIETY - Tietotyötutkinto on koulutuskokonaisuus, jonka tavoitteena on parantaa työntekijöiden työelämä-ja viestintätaitoja. Tutkinto on kohdennettu erityisesti tietotyötä tekeville ihmisille, joita meistä on yhä useampi. Minä näen TIETYn joustavana runkona, jonka ympärille voitaisiin rakentaa organisaation omista tarpeista lähtevä valmennusohjelma. Työntekijä saa TIETYn myötä uusia taitoja, jotka kohentavat itseluottamusta, vähentävät sähläämistä ja turhan työn tekemistä - tämähän on omiaan edistämään mm. työhyvinvointia. Työnantaja taas saa entistä fiksumpia työntekijöitä. On itsestään selvää, miten nämä asiat vaikuttavat yrityksen toiminnan laatuun. (Enkä nyt mainitse sitä k:lla alkavaa sanaa, joka loppuu y-kirjaimeen, koska olen kyllästynyt sen hokemiseen.)
Olen joskus aiemminkin viitannut Jacob Nielsenin artikkeliin, jossa hän kirjoittaa elinikäisistä tietotekniikkataidoista (Life-Long Computer Skills). Ajatus artikkelissa on hyvä, vaikka käännökseni siitä ja nimi englanniksikin saattavat johtaa ajatukset väärille raiteille. Kyse on enemmänkin oppimaan oppimisen ja itsensä johtamisen taidosta kuin siitä, että opittaisiin jotakin pysyvästi käyttökelpoista. Työelämässä yksinkertaisesti tarvitaan enemmän sellaista osaamista, joka auttaa ottamaan itsenäisesti asioista selvää esimerkiksi uusien ohjelmaversioiden ilmaantuessa työpöydälle, ymmärtämään uusien viestintävälineiden mahdollisuudet ja tilanteenmukainen käyttökelpoisuus tai näkemään oman toiminnan vaikutus suuremmassa kokonaisuudessa. Tällaisesta osaamisesta on kyse myös TIETY-tutkinnossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä, nimimerkillä ja anonyyminä. Tarkistan kuitenkin kaikki kommentit ennen julkaisemista, koska haluan blogini lukijoiden näkevän vain blogin aihepiiriin liittyvää tekstiä eikä mainoksia tai alatyyliä ja raivoamista.
Perusteltu asiallinen kritiikki on ilman muuta sallittua. Arvostan sitä eniten kun kirjoitat omalla nimelläsi, koska minäkin kirjoitan täällä omalla nimelläni.
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.